Súkromný investor chce v Uhrovci postaviť protipovodňový múr

Súkromný investor plánuje v Uhrovci (okres Bánovce nad Bebravou) postaviť protipovodňový múr. Stavbou sleduje ochranu navrhovanej individuálnej bytovej výstavby Kapustnice pred storočnou vodou.
Ochranný múr má mať dĺžku takmer 200 metrov a nachádzať sa má medzi neregulovanou časťou toku Radiša a cestou tretej triedy, kolmo na vodný tok a cestu, pričom jeho úlohou je zachytenie a odrazenie vybrežených vôd z koryta Radiše, rovinatého úseku územia nad obytnou zónou. Vyplýva ďalej zo zámeru spoločnosti SIPA, s. r. o., so sídlom v Dežericiach, ktoré predložila orgánom na posúdenie vplyvov na životné prostredie.
Múr bude železobetónový s úrovňou vrchnej roviny 249,50 metra nad morom a demontovateľný v miestach, kde sa vo výhľadovom období plánuje výstavba cestných komunikácií. Variantným riešením protipovodňovej ochrany je realizácia zemného valu.
Realizácia múru vyplynula z potreby ochrany riešeného územia pred povodňami na základe požiadavky správcu vodného toku Povodia Váhu Piešťany a následne v procese územného konania.
Okrem ochrany pred povodňami za pozitíva stavby investor v zámere označil jeho využitie ako súčasť oplotenia budúcich rodinných domov, rovnako ho bude možné využiť ako oporný múr pre možnosť navýšenia a terénnych úprav pozemkov. Náklady na výstavbu odhadla firma približne na 95.000 eur bez dane z pridanej hodnoty.

Súvisiace články

Aktuálne správy