Zisky amerických bánk vysoko prevyšujú príjmy ich európskych rivalov

Zisky amerických bánk vysoko prevyšujú príjmy ich európskych rivalov. Ukázal to najnovší prieskum poradenskej spoločnosti EY, ktorý uverejnila v pondelok vo Frankfurte nad Mohanom.
Podľa tohto prieskumu v prvom polroku 2019 zarobilo desať najväčších amerických bánk dohromady dvaapolkrát viac ako ich európski súperi. A tento rozdiel v príjmoch sa stále zväčšuje.
Konkrétne, desať najväčších finančných inštitúcií v Európe z hľadiska výšky ich aktív vykázalo za prvý polrok zisk približne 26,4 miliardy eur, čo bolo takmer o 6 % menej ako v predchádzajúcom roku.
Naopak, 10 najväčších amerických bánk dosiahlo v rovnakom období zisk takmer 70 miliárd eur, čo predstavuje nárast o 0,6 % oproti 1. polroku 2018. Americká veľkobanka JPMorgan samotná mala za 1. polrok zisk 16,6 miliardy eur.
Po finančnej kríze v rokoch 2007 – 2008, ktorá vyvrcholila kolapsom banky Lehman Brothers v septembri 2008, vláda USA vložila prostriedky priamo do svojich bánk. Podľa mnohých ekonómov táto akcia podporila relatívne rýchle oživenie amerického finančného systému v porovnaní s európskym.
Ďalšími negatívnymi faktormi sú rozštiepenosť európskeho finančného trhu, kde si konkuruje veľké množstvo bánk, ako aj mimoriadne nízke úrokové sadzby v eurozóne, ktoré zasiahli marže bánk.
Prieskum EY tiež odhalil, že hodnota akcií amerických bánk na burzách cenných papierov je oveľa vyššia ako v prípade ich európskych rivalov.

Súvisiace články

Aktuálne správy