Slováci sa do kúpy elektromobilov nehrnú

Od apríla do augusta tohto roku sa na Slovensku zaregistrovalo 59 vozidiel s čisto elektrickým pohonom. Rekordný bol z tohto pohľadu máj, keď si nový elektomobil kúpilo 26 zákazníkov, najslabším mesiacom bol naopak august, keď iba traja.

Slováci sa do kúpy elektromobilov nehrnú. Podľa údajov, ktoré agentúre SITA poskytol Zväz automobilového priemyslu SR, sa u nás od apríla do augusta tohto roku zaregistrovalo 59 vozidiel s čisto elektrickým pohonom. Rekordný bol z tohto pohľadu máj, keď si nový elektromobil kúpilo 26 zákazníkov, najslabším mesiacom bol naopak august, keď iba traja. V rámci značiek sa za uvedené obdobie darilo najviac značke Hyundai s počtom registrácií 14. Za ňou nasledovali značky Audi (12) a BMW (11).

Trh s elektromobilmi by pritom mohlo oživiť poskytovanie dotácií, ktoré v septembri schválili poslanci. Ak žiadateľ o dotácie na vozidlá s alternatívnym pohonom súčasne vyradí z evidencie vozidlo so spaľovacím motorom staršie ako 15 rokov a táto dotácia mu nebola už poskytnutá na iné vozidlo, môže dostať dotácie až do výšky 35 % z celkovej obstarávacej ceny vozidla. Žiadateľ môže dostať dotáciu aj bez vyradenia vozidla so spaľovacím motorom starším ako 15 rokov z evidencie, ale len do výšky 25 % z celkovej obstarávacej ceny.

Výška dotácie od štátu pri osobných a malých úžitkových autách je obmedzená na najviac 10 tisíc eur. Podmienkou na poskytnutie dotácie je aj povinnosť žiadateľa prihlásiť vozidlo do evidencie a byť jeho vlastníkom najmenej počas dvoch rokov od poskytnutia dotácie. Novela bude účinná od novembra tohto roka.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy