BCC znížila svoju prognózu rastu britskej ekonomiky

Britská obchodná komora (BCC) v pondelok znížila svoju prognózu hospodárskeho rastu Spojeného kráľovstva v tomto roku. Dôvodom je spomalenie globálnej ekonomiky, obchodné napätie medzi USA a Čínou a vlečúci sa brexit.
BCC, ktorej členovia zamestnávajú približne jedného z piatich (20 %) zamestnancov na ostrovoch, znížila svoju prognózu rastu ostrovnej ekonomiky v tomto roku na 1,2 % z 1,3 %, ktoré očakávala ešte v júni. A odhad pre rok 2020 zredukovala na 0,8 % z 1 %.
Nová prognóza BCC na rok 2020 je výrazne nižšia ako expanzia o 1,1 %, ktorú Británii predpovedajú analytici a bude to najpomalší rast od recesie v rokoch 2008 – 2009.
Komora uviedla, že jej prognóza je založená na predpoklade, že Británia sa vyhne škodlivému brexitu bez dohody.
„Naša najnovšia prognóza ukazuje, že britskému hospodárstvu ‚bliká‘ množstvo výstražných svetiel aj v prípade, že sa nám podarí vyhnúť sa chaotickému a znepokojujúcemu odchodu z EÚ bez dohody o pár týždňov,“ uviedol generálny riaditeľ BCC Adam Marshall.
Premiér Boris Johnson sľúbil, že Britániu vyvedie z EÚ 31. októbra aj bez dohody o prechodnom období, parlament mu však nariadil, aby odložil brexit, ak sa mu nepodarí dohodnúť sa s Bruselom.
Svetová ekonomika tiež stráca tempo, najmä v dôsledku pokračujúceho obchodného konfliktu medzi Spojenými štátmi a Čínou, ktorý obzvlášť tvrdo zasiahol vývozcov tovaru, ako je Nemecko.
Britská ekonomika za tri mesiace do konca júna zaznamenala pokles o 0,2 %, keďže v prvých troch mesiacoch roka bolo jej motorom budovanie skladových zásob pred pôvodným dátumom brexitu 29. marca. BCC však predpovedá mierny rast ekonomiky o 0,3 % v súčasnom 3. štvrťroku.
Neistota okolo brexitu však zasiahla investície firiem, ktoré smerujú k najdlhšiemu obdobiu poklesu za 17 rokov, a tiež rast produktivity, čo obmedzí budúce zvýšenie životnej úrovne obyvateľov, uviedol ekonóm BCC Suren Thiru.
BCC predpovedá, že tempo rastu miezd sa v najbližších rokoch bude pohybovať tesne pod hranicou 3 %, teda bude pomalšie ako v tomto roku, zatiaľ čo inflácia sa udrží nad úrovňou 2 %. Centrálna banka Bank of England tak nezvýši úrokové sadzby až do roku 2021, domnieva sa komora.
Iná skupina zamestnávateľov – Institute of Directors (Inštitút riaditeľov) s odvolaním sa na výsledky svojho prieskumu uviedla, že takmer 30 % jej členov uvažovalo alebo uvažuje o založení firmy mimo Británie v dôsledku brexitu.

Súvisiace články

Aktuálne správy