Dovozné ceny v USA klesli, pokles prekonal očakávania

Dovozné ceny v USA zaznamenali minulý mesiac pokles, čo je dôsledok najmä prudkého poklesu cien palív. Výsledok je zároveň mierne horší, než predpokladali ekonómovia.
Americké ministerstvo práce v závere tohto týždňa oznámilo, že dovozné ceny klesli v auguste medzimesačne o 0,5 %. V júli zaznamenali rast, avšak iba o 0,1 %. Výsledky zaostali za očakávaniami, a to ako za august, tak za júl. Za august počítali analytici s poklesom iba o 0,4 % a v prípade júla ministerstvo pôvodne uvádzalo rast na úrovni 0,2 %.
Pod pokles dovozných cien sa podpísali najmä ceny dovážaných palív. Tie v auguste klesli o 4,3 % po tom, ako v júli o 0,7 % vzrástli. Ceny zemného plynu sa síce zvýšili, ich rast však vymazali nižšie ceny ropy.
Klesli aj ceny vývozu, a to o 0,6 %. V júli vzrástli o 0,2 %. Aj v tomto prípade výsledok zaostal za očakávaniami, keď analytici počítali s poklesom vývozných cien o 0,2 %.
V medziročnom porovnaní sa ceny dovozu v auguste znížili o 2 %. Opäť sa pod to podpísali ceny dovážaných palív, ktoré sa medziročne prepadli o 8,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy