Ceny ropy by mohli po útoku na ropné zariadenia v Saudskej Arábii stúpnuť o 10 USD za barel

Útok zredukoval ťažbu v Saudskej Arábii na polovicu, podľa analytikov by sa ceny ropy mohli zvýšiť dvojciferným tempom.

Po útoku dronov na centrum saudskoarabského ropného priemyslu, čo znížilo ťažbu ropy v krajine na polovicu, by ceny ropy podľa analytikov mohli stúpnuť až o 10 USD za barel. Desať dronov v sobotu zasiahlo ropné zariadenie Abkajk a ropné pole Churajs, pričom k útoku sa prihlásili jemenskí rebeli húsíovia. Hoci je príliš skoro povedať, aký je rozsah škody a ako dlho budú ropné zariadenia zatvorené, ropní analytici a obchodníci pre americkú televíziu CNBC uviedli, že ceny ropy by pod vplyvom tejto udalosti mohli stúpnuť dvojciferným tempom.

„Očakávam, že trh sa otvorí s cenou ropy o 5 až 10 USD za barel vyššie. To znamená 12 až 25 centov za galón benzínu,“ povedal Andrew Lipow, šéf poradenskej spoločnosti Lipow Oil Associates. „Ďalšou veľkou otázkou je, odkiaľ drony pochádzali,“ povedal Bob McNally, šéf poradenskej firmy Rapidan Energy Group. „Ak z Iránu, potom ropa zdražie o viac ako o niekoľko dolárov … Myslím si, že ropa sa ľahko môže obchodovať za cenu vyššiu o 10 USD alebo viac,“ dodal.

V piatok cena ľahkej americkej ropy uzavrela nižšie o 0,4 percenta na úrovni 54,85 USD za barel a severomorská ropa Brent v závere týždňa oslabila o 0,2 percenta na 60,25 USD za barel.

https://www.cnbc.com/2019/09/14/oil-could-rise-10-per-barrel-after-drone-attack-forces-saudi-to-cut-output.html

Súvisiace články

Aktuálne správy