USA sú po útoku na ropné zariadenia v Saudskej Arábii pripravené použiť strategické rezervy

Americké strategické zásoby ropy sú v objeme 630 mil. barelov. Denná saudskoarabská produkcia ropy klesla o 5,7 mil. barelov.

Americké ministerstvo energetiky uviedlo, že „je pripravené v prípade nutnosti použiť zdroje zo strategických zásob ropy, aby kompenzovalo narušenie trhu s ropou“. Ministerstvo to uviedlo po útoku dronmi na závod na spracovanie ropy v Saudskej Arábii, ktorý je najväčší na svete. Vo vyhlásení zverejnenom v sobotu večer ďalej informovalo, že šéf rezortu Rick Perry dal vedeniu ministerstva pokyn, aby spolupracovalo s Medzinárodnou agentúrou pre energetiku (IEA) na potenciálnych dostupných možnostiach pre kolektívne globálne kroky, ak to bude potrebné. Americké strategické zásoby ropy sú v objeme 630 mil. barelov.

Jemenskí rebeli húsíovia v sobotu zaútočili dronmi na saudskoarabské ropné zariadenie Abkajk a ropné pole Churajs, kde spôsobili požiare. Saudskoarabský minister energetiky potvrdil, že sobotňajšie útoky na ropné zariadenia znížili produkciu ropy v krajine o zhruba 50 percent. Dodal však, že výpadok Saudská Arábia čiastočne nahradí použitím zásob. Minister konštatoval, že podľa predbežných odhadov denná produkcia ropy v krajine klesla o 5,7 mil. barelov. Dodal, že ropná spoločnosť Aramco poskytne aktualizované informácie do dvoch dní.

Súvisiace články

Aktuálne správy