Finančná správa identifikovala počas kontroly 222 porušení zákona

Slovenská finančná správa identifikovala počas niekoľkotýždňovej kontrolnej akcie, ktorá bola zrealizovaná naprieč Európskou úniou, 222 porušení zákona. Na Slovensku to bola najčastejšie kúpa tovaru porušujúceho právo na duševné vlastníctvo. Médiá o tom vo štvrtok informovalo Finančné riaditeľstvo SR s tým, že finančná správa zaistila tovar ako tenisky, oblečenie či hračky.
Medzinárodná akcia bola zameraná na boj proti nezákonnej preprave falzifikátov, omamných a psychotropných látok či chránených druhov rastlín a živočíchov. Akciu koordinoval Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF).
Len v Slovenskej republike bolo predložených na kontrolu celkom 161.118 kusov zásielok z tretích krajín. „Tie kontrolovali príslušníci finančnej správy na pobočkách colných úradov na poštách či letiskách, a to buď úplnou osobnou kontrolou tovaru, alebo prostredníctvom špeciálnych technológií,“ konkretizovalo Finančné riaditeľstvo SR.
Príslušníci finančnej správy z Kriminálneho úradu finančnej správy a colných úradov v Bratislave, Prešove, Košiciach, Banskej Bystrici a Žiline využívali pri tejto kontrolnej akcii viaceré druhy špeciálnej techniky, napríklad RTG prístroje na skenovanie zásielok či spektrometre, ale rovnako aj činnosť služobných psov cvičených na vyhľadávanie omamných a psychotropných látok a tabakových výrobkov.
Na kontrolnej akcii sa zúčastnilo 22 členských štátov Európskej únie vrátane Slovenska. Počas operácie colné orgány skontrolovali malé zásielky prepravené prostredníctvom poštových a expresných kuriérskych služieb. Zamerali sa tiež na kontrolu obchodnej činnosti subjektov na tzv. „otvorenom“ internete aj na Darkwebe.

Súvisiace články

Aktuálne správy