Nad tisíc eur v hrubom zarábali v júli zamestnanci v šiestich odvetviach

Najväčšie zárobky majú zamestnanci v informačných a komunikačných činnostiach a v priemysle.

Hrubý mesačný zárobok nad tisíc eur mali v júli tohto roka zamestnanci v šiestich odvetviach. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Na čele je už dlhodobo odvetvie informačných a komunikačných činností, kde hrubá mzda v júli medziročne stúpla o 5,6 % na 1 917 eur. Za ním nasledoval priemysel s hrubým zárobkom 1 158 eur, ktorý medziročne stúpol o 2,8 %. Hrubou mzdou nad tisíc eur sa môžu pochváliť aj zamestnanci v predaji a oprave motorových vozidiel, ktorí v júli dostávali v priemere 1 034 eur, čím si medziročne polepšili o 3,4 %.

Ďalšími tromi odvetviami so štvorcifernou hrubou mzdou sú vybrané trhové služby, veľkoobchod a doprava a skladovanie. Vo vybraných trhových službách sa priemerné hrubé zárobky v júli medziročne zvýšili o 7,7 % na 1 022 eur. Zamestnanci veľkoobchodu mali na výplatných páskach priemerne v hrubom 1 032 eur, teda o 5,8 % viac ako v júli vlaňajška. Šesticu odvetví so mzdou nad tisíc eur dopĺňa odvetvie dopravy a skladovania, v ktorom si zamestnanci platovo medziročne polepšili o 7,3 %, ked ich hrubá mzda v júli dosiahla 1 035 eur.

Pod tisíc eur v hrubom dostávali v júli zamestnanci v ubytovaní, maloobchode, stavebníctve a v reštauráciách a pohostinstvách. V ubytovaní priemerná mzda zamestnanca medziročne stúpla o 7,9 % na 796 eur, v maloobchode o 5,1 % na 776 eur a v stavebníctve o 4,5 % na 765 eur. Suverénne najmenej zarobia zamestnanci v reštauráciách a pohostinstvách. V júli tohto roka im síce priemerná mzda medziročne poskočila o 13,4 %, avšak dostala sa len na 533 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy