Eximbanka dostane mandát na podporu rozvojovej spolupráce

Rozsah činností Eximbanky sa rozšíri o vykonávanie finančných nástrojov Európskej únie (EÚ) určených na rozvojovú spoluprácu. Tiež jej bude umožnené priamo financovať a spolufinancovať zvýhodnené vývozné úvery. Počíta s tým návrh zákona o Exportno-importnej banke SR z dielne rezortu financií, ktorý v stredu definitívne schválil parlament.
Navrhovaná právna úprava podľa Ministerstva financií (MF) SR okrem iného reaguje na potrebu udelenia rozvojového mandátu pre Eximbanku. Umožní jej získavať ďalšie zdroje financovania projektov nad rámec vlastných zdrojov alebo zdrojov štátneho rozpočtu. „Rozvojový mandát vytvára pre Eximbanku na jednej strane podmienky na zefektívnenie jej činností, na strane druhej priestor na pôsobenie v oblasti rozvojového financovania v partnerských krajinách,“ uvádza sa v materiáli.
Zvýhodnené vývozné úvery ako nástroj rozvojovej spolupráce boli podľa rezortu financií zavedené do slovenského právneho poriadku ešte v roku 2015, avšak doposiaľ sa nepodarilo zrealizovať ani jeden projekt viazanej pomoci touto formou. Jednou z príčin môže byť podľa ministerstva financií aj to, že v súčasnosti môžu poskytovať zvýhodnené vývozné úvery len komerčné banky. „Eximbanka v porovnaní s komerčnými bankami však dokáže ponúknuť aj dlhé financovanie vrátane odkladu splácania istiny, ktoré tiež prispieva k vyššiemu zvýhodneniu zvýhodneného vývozného úveru,“ podotýka rezort financií v dôvodovej správe.
Prijatie novely zákona teda umožní Eximbanke nielen poisťovať, ale aj priamo financovať alebo spolufinancovať zvýhodnené vývozné úvery. Možnosť poskytovať zvýhodnené vývozné úvery komerčnými bankami však zostane zachovaná. „Uvedený nástroj predstavuje aj jednu z mála príležitostí pre slovenský súkromný sektor preniknúť a uplatniť sa na rozvojových trhoch,“ približuje MF. Na túto činnosť sú pre Eximbanku na podporu exportu v kapitole Všeobecná pokladničná správa zabezpečené finančné prostriedky na rok 2019 vo výške 1 milióna eur, na rok 2020 v rovnakej výške a na rok 2021 je to 1,5 milióna eur. Na rok 2022 sa podľa rezortu financií uvažuje so sumou 2 milióny eur.
Cieľom novely je tiež vytvorenie podmienok na efektívnejšie fungovanie Fondu ochrany vkladov a Národného fondu pre riešenie krízových situácií na finančnom trhu. Uložiť peňažné prostriedky Fondu ochrany vkladov aj národného fondu bude možné aj na účty Štátnej pokladnice. V súčasnosti je umožnené viesť peňažné prostriedky v oboch prípadoch len na účtoch Národnej banky Slovenska.
Dôvodom je, že od 1. októbra 2019 budú v zmysle nového usmernenia Európskej centrálnej banky aj peňažné prostriedky národných systémov (fondov) na ochranu vkladov uložené v národných centrálnych bankách podliehať zápornej úrokovej sadzbe. „Preto je potrebné zaviesť alternatívu na takéto nepriaznivé prechodné obdobia, aby nedochádzalo k znižovaniu objemu, respektíve hodnoty finančných prostriedkov potrebných na zákonnú ochranu vkladov,“ uvádza rezort financií.

Súvisiace články

Aktuálne správy