Rekonštrukciou svojich domov by Slováci dosiahli zásadné úspory energie

Na Slovensku čaká na renováciu niekoľko stoviek tisíc domov.

Rekonštrukciou svojich domov by Slováci dosiahli zásadné úspory energie i zväčšenie obytného priestoru. Aj to je jeden z dôvodov prečo spoločnosť Velux iniciovala projekt RenovActive. Jeho prostredníctvom chce pomôcť obnoviť bytový fond na Slovensku. V Šali už pritom ukončili stavebné práce na vzorovej rekonštrukcii rodinného domu. Velux verí, že bude slúžiť ako príklad riešenia obnovy starnúceho bytového fondu nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách. „Na Slovensku sa nachádza 950 tisíc rodinných domov. Z nich prešlo rekonštrukciou len asi 37 %. Na renováciu stále čaká niekoľko stoviek tisíc domov,“ objasnila generálna riaditeľka Velux Dagmar Plevačová.

Prevažnú časť budov na Slovensku postavili do konca 70. rokov minulého storočia. Tieto stavby tak už nespĺňajú súčasné kritériá v oblasti energetickej náročnosti ale aj v oblasti kvality vnútorného prostredia. „Vzhľadom na fakt, že budovy spotrebúvajú 40 % energie a 90 % budov tu bude aj po roku 2050, je pre splnenie klimaticko-energetických cieľov nevyhnutné zvýšiť tempo zdravej a udržateľnej obnovy budov. A práve tento projekt ukazuje cestu, ktorou by sme sa mali vydať a byť inšpiráciou pre iných,“ skonštatoval štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Norbert Kurilla.

Majitelia „štvorcových“ rodinných domov nájdu na špecializovanej stránke projektu RenovActive kompletný návod ako dom rekonštruovať. Nechýbajú technologické riešenia či rady ako rekonštrukciu financovať a ako získať niektorú z rôznych možností štátnej podpory. Projekt navrhli v troch finančných variantoch a je dostupný zadarmo.

Velux má obchodné zastúpenie vo viac ako 40 krajinách a celosvetovo v ňom pracuje približne 10 tis. zamestnancov. Skupinu vlastní VKR Holding A/S. Spoločnosť ponúka strešné okná a svetlíky, ale aj riešenia pre ploché strechy. Dodáva taktiež dekorácie, rolety a žalúzie, montážne doplnky a inteligentné výrobky na diaľkové ovládanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy