Tržby čínskej technologickej firmy Huawei na Slovensku prevýšili 90 miliónov eur

Takmer 90 % tržieb spoločnosti Huawei Technologies (Slovak) generuje predaj tovaru, teda najmä mobilných telefónov a tabletov.

Tržby čínskej technologickej spoločnosti Huawei na Slovensku vlani výrazne rástli. V minulom roku totiž podľa zverejnených údajov prekročili 90 miliónov eur, keď ich dokázala medziročne zvýšiť o viac ako 20 % na 90,6 milióna eur. Väčšina tržieb pritom pochádzala z predaja tovaru, teda dodávok mobilných telefónov či tabletov na slovenský trh. Tie oproti roku 2017 stúpli o 18,5 % na 80,5 milióna eur. Tržby spoločnosti Huawei Technologies (Slovak) za predaj služieb medziročne vzrástli až o vyše 38 % na 10,2 milióna eur. Jej čistý zisk vlani dosiahol 2,3 milióna eur.

„Spoločnosť Huawei Technologies minulý rok pocítila nárast popularity zariadení pre koncových používateľov, ale rovnako aj komponentov dodávaných do projektov v rôznych sektoroch. Medzi najvýznamnejšie patria projekty pre štátnu správu a v oblasti energetiky v segmente enterprise,“ komentovala dosiahnuté výsledky na slovenskom trhu pre agentúru SITA spoločnosť Huawei. Komplikácie na trhu vplyvom globálneho vývoja pritom slovenskú pobočku vlani neovplyvnili. „Situácia sa ku koncu roka skomplikovala obchodnou vojnou, no jej priamy dopad spoločnosť v roku 2018 nepocítila,“ uviedla spoločnosť.

Firma Huawei sa na Slovensku zameriava najmä na predaj svojich technologických zariadení, najmä mobilných telefónov a tabletov. Zároveň sa však zapája aj do rôznych väčších projektov. V minulom roku jej divízia Enterprise dokončila na Slovensku niekoľko projektov, vrátane dodávky WiFi pre vlakové stanice. Ďalšia divízia správy sietí zase poskytuje starostlivosť o siete mobilných operátorov, podporných technológií vo fixnej sieti a v dátových centrách vrátane správy energetických médií.

„V roku 2018 operátori pokračovali v investovaní do rozširovania a modernizácie prístupových sietí na báze technológií Huawei. Fixných na báze optických technológií, mobilných na báze vysokorýchlostného LTE 4. a 5. generácie,“ informuje spoločnosť, ktorá taktiež poskytovala komponenty na rozšírenie a modernizáciu mobilných sietí, čím prispievala k rozšíreniu pokrytia LTE na území Slovenska. Huawei vlani okrem toho pre jedného z operátorov poskytoval služby v súvislosti s návrhom a výstavbou siete FTTx, teda širokopásmovej sieťovej architektúry na báze optických vlákien.

Spoločnosť Huawei Technologies (Slovak), s.r.o. je súčasťou čínskeho technologického koncernu Huawei. V minulom roku na Slovensku firma zamestnávala v priemere 44 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy