Štát bude dotáciami podporovať nákup vozidiel na alternatívny pohon

Štát bude dotáciami podporovať nákup vozidiel s alternatívnym pohonom. Parlament definitívne schválil vládny návrh zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva (MH) SR.
Právna norma má začať platiť od 1. novembra tohto roka. Príspevok bude možné získať na nové vozidlá s pohonom na stlačený zemný plyn, skvapalnený zemný plyn alebo skvapalnený ropný plyn, ktoré môžu mať zároveň aj nádrž na iné palivo. Podporu dostanú aj vozidlá s motorom, ktorý využíva palivo s obsahom najmenej 15 % biozložky, autá s elektromotorom a s možnosťou dobíjania batérií z externého zdroja a vozidlá s vodíkovými palivovými článkami.
O dotáciu sa bude môcť uchádzať súkromná osoba, firmy, obce alebo vyššie územné celky a nimi zriadené organizácie, a to na základe výzvy a schválenej schémy pomoci. Rezort hospodárstva určí maximálnu výšku dotácie pre jednotlivé typy vozidiel s pohonom na alternatívne palivá. „Cieľom tejto dotácie je podporiť nákup nových vozidiel s pohonom na alternatívne palivá. Podmienkou na poskytnutie dotácie je povinnosť žiadateľa prihlásiť vozidlo do evidencie vozidiel a prevádzkovanie vozidla najmenej počas štyroch rokov od poskytnutia dotácie,“ priblížilo ministerstvo v predkladacej správe k návrhu zákona.
Parlament schválil pozmeňujúci návrh z výborov, ktorým sa zmení maximálna výška dotácie. V prípade, že pôjde o vozidlo z kategórie M1 a N1 bude môcť byť najviac vo výške 10.000 eur. Inak bude môcť byť vo výške 25 % z celkovej obstarávacej ceny vozidla, okrem áut kategórie M1 a N1. Dotácia vo výške 35 % z celkovej obstarávacej ceny vozidla bude môcť byť poskytnutá žiadateľovi v tom prípade, ak súčasne vyradil z evidencie vozidiel auto so spaľovacím motorom staršie ako 15 rokov a táto dotácia nebola žiadateľovi už poskytnutá na iné vozidlo. „Táto úprava zabezpečí, aby intenzita výšky pomoci nedosiahla neprimeranú úroveň,“ uvádza sa v pozmeňujúcom návrhu.
Žiadatelia okrem toho budú musieť splniť podmienku, a to prihlásiť vozidlo do evidencie vozidiel a byť jeho vlastníkom najmenej počas dvoch rokov od poskytnutia dotácie. „Táto úprava je nevyhnutná preto, aby v praxi neprichádzalo k situáciám, že príjemca dotácie fakticky nedisponuje vozidlom, na ktoré mu bola udelená dotácia. Zamedzí sa tak špekulatívnemu zaobchádzaniu s dotáciami,“ píše sa v pozmeňujúcom návrhu.
Doba, počas ktorej je potrebné vozidlo vlastniť, zase reaguje na novelizáciu zákona o dani z príjmov, ktorou sa navrhuje zaviesť novú odpisovú skupinu 0 s dobou odpisovania dva roky. Do novej odpisovej skupiny budú môcť byť zaradené len osobné automobily, ktoré budú mať v osvedčení o evidencii časť, ktorá hovorí o druhu paliva resp. zdroji energie uvedené ako BEV alebo PHEV v akejkoľvek kombinácii s iným druhom paliva alebo zdroja energie. Schválený pozmeňujúci návrh tiež vypúšťa niektoré prílohy k žiadosti. Týka sa to napríklad čestných prehlásení. Povinnosť predložiť ich bude daná až zmluvou od poskytnutí dotácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy