Kabinet má v stredu rokovať o zabezpečení dodávok energie na Slovensku

Slovenská republika je v porovnaní s rokom 2009 lepšie pripravená na situáciu, ak by sa prerušenie dodávok plynu z Ruskej federácie cez Ukrajinu zopakovalo, tvrdí rezort hospodárstva.

Vláda by mala v stredu rokovať o správe o zabezpečení dodávok energií a riešení prípadných núdzových stavov s určením príslušnej zodpovednosti. „Na základe uskutočnených opatrení je možné konštatovať, že Slovenská republika je v porovnaní s rokom 2009 lepšie pripravená na situáciu, ak by sa obdobné prerušenie dodávok plynu z Ruskej federácie cez Ukrajinu zopakovalo,“ uviedlo ministerstvo hospodárstva v materiáli. Dodávka zemného plynu pre potreby odberateľov na území Slovenska je podľa rezortu zabezpečená na základe zmlúv jednotlivých dodávateľov plynu pôsobiacich na Slovensku.

Ako sa uvádza v materiáli, s cieľom zvýšiť úroveň bezpečnosti dodávky plynu boli na Slovensku realizované dva projekty. Spoločnosť Nafta a.s. prepojila zásobníky s prepravnou sieťou, pričom prepojenie umožní navýšenie dodávok plynu zo zásobníka počas prerušenia dodávok plynu na Slovensko. Spoločnosť eustream, a.s. realizovala opatrenia, ktoré umožňujú reverzný tok plynu v rámci prepravnej siete na Slovensku. V tomto režime je možné zo západu na východ prepraviť množstvo plynu, ktoré je vyššie ako najvyššia spotreba na Slovensku v zimných mesiacoch, konštatovalo ministerstvo hospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy