Spotrebiteľské ceny v Česku pokračovali v auguste v stabilnom raste

Spotrebiteľské ceny v Česku sa v auguste medziročne zvýšili rovnakým tempom ako v júli, to znamená o 2,9 %. Informoval o tom Český štatistický úrad (ČSÚ), ktorého údaje zverejnil server novinky.cz. Analytici počítali s miernym spomalením rastu cien.
Rástli najmä ceny potravín a náklady na bývanie. Z potravín sa zvýšili najmä ceny zeleniny, v rámci tejto kategórie v prudkom raste pokračovali ceny zemiakov. Tie sa medziročne zvýšili o 38,2 %, pričom tento rast predstavoval výrazné spomalenie rastu z júla, keď sa ceny zemiakov zvýšili medziročne až o 65,7 %. Zdražel aj alkohol a tabakové výrobky, rast dosiahol viac než 6 %.
Čo sa týka výdavkov na bývanie, ceny elektriny vzrástli oproti augustu minulého roka takmer o 10 % a ceny plynu o 3,6 %. Nájomné sa zvýšilo o 3,9 %.
„Za rast cien elektriny môže najmä zdražovanie uhlia v minulých rokoch a aj dramatický rast cien emisných povoleniek,“ povedal ekonóm Czech Fund Lukáš Kovanda.
Augustový rast cien bol o niečo rýchlejší, než očakávali analytici. Tí počítali s rastom v priemere o 2,8 %. Ešte výraznejší je rozdiel podľa Kovandu v porovnaní s odhadom Českej národnej banky, ktorá počítala s augustovou infláciou na úrovni 2,6 %.
Za celý rok odhaduje Kovanda priemernú infláciu na úrovni 2,7 %. Ak sa jeho predpoklad naplní, bude to najvýraznejšie zdražovanie od roku 2008.

Súvisiace články

Aktuálne správy