Platina si za mesiac pripísala osem percent

, ČTK Foto: SITA/APthinkstock

Cena platiny na svetovom trhu začala strmo rásť. Za ostatných 30 dní pridala osem percent a v závere týždňa sa obchodovala okolo 940 dolárov za trojskú uncu. V minulých dňoch atakovala hranicu 1000 dolárov za uncu. Za rok sa tak cena platiny zvýšila o 17 percent.

Platina bola doteraz braná skôr ako priemyselný kov, ktorý je vďaka svojim vlastnostiam, najmä mimoriadnej chemickej odolnosti, v niektorých odvetviach prakticky nenahraditeľný. Najväčšie využitie má pri výrobe katalyzátorov do dieselových motorov a hojne sa využíva tiež pri výrobe elektroautomobilov na vodíkový pohon. Ročná ťažba platiny je zhruba na desatine ťažby zlata.

Cena drahého kovu je však podľa analytika Golden Gate CZ Mareka Brávníka stále na relatívne nízkej úrovni, pred piatimi rokmi bola o tretinu drahšia. "Platina nikdy nebola menovým kovom, v kríze je jej správanie horšie predvídateľné. Niekedy sa totiž správa ako uchovávateľ hodnoty, niekedy ako priemyselná komodita. V histórii boli len tri obdobia, kedy sa cena platiny dostala pod cenu zlata. To tretie obdobie zažívame práve teraz. To robí z platiny vynikajúcu investíciu,“ dodal.

Dopyt po drahých kovoch tento rok súvisí predovšetkým s rastúcou neistotou a možným príchodom ekonomickej recesie. Investície do zlata či platiny sú považované za relatívne bezpečné v čase eskalujúcej obchodnej vojny medzi USA a Čínou alebo blížiaceho sa brexitu.

Investori za bezpečné útočisko vo forme drahého kovu považujú zlato. Keď však cena zlata citeľne rastie, čo je tohtoročný prípad, začnú sa obzerať po ďalších drahých kovoch. Cena zlata sa za posledných 12 mesiacov zvýšila o 27 percent na viac ako 1500 dolárov za uncu. Za päť rokov zlato posilnilo o pätinu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy