Objem spotrebiteľských úverov v USA vzrástol najviac od konca roku 2017

Celkový objem spotrebiteľských úverov v krajine v júli stúpol o 23,3 mld. USD na rekordných 4,1 bil. USD.

Objem úverov, ktoré si vzali americkí spotrebitelia, v júli vzrástol najrýchlejším tempom od záveru roka 2017, pričom ho podporil nárast pôžičiek prostredníctvom kreditných kariet. Celkový objem spotrebiteľských úverov stúpol o 23,3 mld. USD po júnovom posilnení o 13,8 mld. USD a dosiahol rekordných 4,1 bil. USD. Júlový rast bol najsilnejší od novembra 2017. Informoval o tom americký Federálny rezervný systém (Fed).

Objem úverov v kategórii, do ktorej patria pôžičky prostredníctvom kreditných kariet, sa v júli zvýšil o 10 mld. USD po júnovom oslabení o 186 mil. USD. Suma pôžičiek v segmente úverov na autá a študentských pôžičiek sa v júli tiež výrazne zväčšila, a to o 13,3 mld. USD po júnovom raste o 14 mld. USD.

Vývoj spotrebiteľských úverov v americkej ekonomike sa pozorne sleduje. Ekonomika USA v tomto roku čelí viacerým prekážkam, napríklad v oblasti priemyselnej výroby a exportu, čo je odzrkadlením neistoty spôsobenej obchodnou vojnou s Čínou a spomaľovaním globálneho hospodárstva. Tieto negatívne vplyvy však zmierňuje sila spotrebiteľských výdavkov, ktoré po slabom štarte v úvode tohto roka zrýchlili a dosiahli najvyššie tempo za päť rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy