Miera inflácie sa v Číne udržala v auguste na stabilnej úrovni

Spotrebiteľské ceny v Číne rástli minulý mesiac stabilným tempom, zatiaľ čo ceny výrobcov opäť klesli. Poukázali na to v utorok zverejnené údaje čínskeho štatistického úradu.
Medziročná miera inflácie dosiahla v Číne v auguste 2,8 %, čo je rovnaké tempo ako v júli. Ekonómovia očakávali zmiernenie inflácie na 2,7 %.
Stabilný rast spotrebiteľských cien podporili najmä ceny potravín. Tie sa medziročne zvýšili o 10 %, pod čo sa podpísali najmä ceny bravčového mäsa, ktoré vyskočili v dôsledku epidémie afrického moru ošípaných. Naopak, rast cien nepotravinových produktov sa zmiernil na 1,1 % z 1,3 % v júli.
Bez započítania nestabilných cien potravín a energií sa jadrová inflácia mierne spomalila. Dosiahla 1,5 % oproti júlovej úrovni 1,6 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v auguste zvýšili o 0,7 %. Výrazne tak zrýchlili tempo rastu, keď v júli inflácia dosiahla 0,4 %. Augustový výsledok predstavuje medzimesačný rast spotrebiteľských cien druhý mesiac po sebe.
V samostatnej správe čínsky štatistický úrad uviedol, že ceny výrobcov klesli aj v auguste, už tretí mesiac po sebe. Pokles dosiahol medziročne 0,8 % po 0,3-percentnom poklese v predchádzajúcom mesiaci. Napriek tomu ceny klesli miernejšie, než sa čakalo, keďže ekonómovia počítali s poklesom o 0,9 %.
V medzimesačnom porovnaní klesli ceny čínskych výrobcov o 0,1 % po 0,2-percentnom poklese v júli.

Súvisiace články

Aktuálne správy