Obavy z recesie vo Veľkej Británii opadli

Po poklese v druhom kvartáli o 0,2 % britská ekonomika v júli posilnila o 0,3 % a predpokladá sa, že rast vykáže aj za august a celý tretí kvartál.

Obavy, že Veľká Británia pre neistotu súvisiacu s brexitom smeruje k skorému upadnutiu do recesie, sa zmiernili po zverejnení údajov, podľa ktorých sa hospodárstvo krajiny v júli zväčšilo o 0,3 percenta. Júlový rast britskej ekonomiky, o ktorom v pondelok informoval štatistický úrad krajiny, nasledoval po oslabení hrubého domáceho produktu (HDP) Veľkej Británie v druhom štvrťroku o 0,2 percenta. Pokles v druhom kvartáli vyvolal dohady o blížiacej sa recesii, ktorá sa definuje ako pokles HDP v dvoch po sebe nasledujúcich štvrťrokoch.

Väčšina analytikov očakáva, že britská ekonomika vykáže rast aj za august, keďže v automobilovom priemysle neboli odstávky. Každoročné prerušenie výroby, aby sa mohla urobiť údržba, totiž britské automobilky tohto roku presunuli na obdobie pôvodne plánovaného dátumu brexitu, ktorý mal byť 29. marca. Hoci sa však zdá, že ekonomika Británie v treťom kvartáli posilní, jej výkon naďalej poškodzuje chystaný brexit. Osobitne slabé sú investície, keďže firmy pred odchodom krajiny z Európskej únie odložili investičné rozhodnutia a čakajú na ujasnenie situácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy