Nemecký export v júli posilnil o 0,7 % po júnovom poklese o 0,1 %

Nemecký export sa v júli vrátil k rastu a medzimesačne posilnil o 0,7 %. Správa znamená pre najväčšiu európsku ekonomiku čiastočnú úľavu po minulotýždňových dátach o prudkom oslabení priemyselnej produkcie.

Nemecký export v júli medzimesačne posilnil. Údaje, ktoré zverejnil v pondelok federálny štatistický úrad znamenajú pre najväčšiu európsku ekonomiku čiastočnú úľavu po minulotýždňovej správe o prudkom oslabení priemyselnej produkcie. Po očistení o sezónne a kalendárne vplyvy nemecký export posilnil o 0,7 % po júnovom poklese o 0,1 %. V medziročnom porovnaní vývozy vzrástli o 3,8 %.

Priemyselná produkcia Nemecka v júli nečakane klesla o 0,6 percenta po prudkom zmenšení o 1,1 percenta v predošlom mesiaci. Na hospodárstvo výrazne vplývajú viaceré negatívne faktory vrátane rozsiahlej krízy automobilového priemyslu, spomalenia objednávok z Ázie a obchodnej vojny medzi USA a Čínou.

Nemecká ekonomika v druhom kvartáli klesla o 0,1 %. Centrálna banka krajiny aj vláda v Berlíne pripúšťajú, že hrubý domáci produkt mohol klesnúť aj počas leta. To by znamenalo, že Nemecko sa v treťom kvartáli ocitne v recesii, ktorú ekonómovia zvyčajne definujú ako dva za sebou nasledujúce štvrťroky poklesu hospodárskej aktivity.

Súvisiace články

Aktuálne správy