Nemecko sa zatiaľ nechystá zvýšiť výdavky na podporu ekonomiky

Podľa námestníka nemeckého ministra financií Jörga Kukiesa napriek obavám zo spomalenia hospodárskeho rastu sa vláda krajiny sústreďuje na dobrý stav verejných financií.

Nemecko sa v bezprostrednej budúcnosti nechystá využiť dobrý stav svojich verejných financií na zvýšenie výdavkov napriek obavám zo spomalenia rastu ekonomiky. Povedal to v sobotu pre televíziu CNBC námestník nemeckého ministra financií Jörg Kukies. „Pozícia nemeckej vlády je zameraná na dobrý stav verejných financií,“ povedal námestník ministra.

Priemyselná produkcia Nemecka v júli nečakane klesla o 0,6 percenta po prudkom zmenšení o 1,1 percenta v predošlom mesiaci. Kríza rozsiahleho automobilového priemyslu krajiny, spomalenie objednávok z Ázie a americko-čínska obchodná vojna výrazne negatívne vplývajú na najväčšiu európsku ekonomiku. Jörg Kukies priznal existenciu niektorých týchto problémov, ale trvá na tom, že opatrenia nemeckej vlády na podporu domácej aktivity ich kompenzujú.

„Rast verejných investícií v posledných rokoch bol na úrovni 7 percent, čiže bol silnejší ako rast hrubého domáceho produktu. Opatrenia, ktoré sme prijali na posilnenie domáceho dopytu, boli veľmi významné, čiže v tomto zmysle prijímame iniciatívy,“ povedal Kukies. „Samozrejme redukcia nášho dlhu nám dáva silu … nie teraz, ale potenciálne, ak by sa situácia zhoršovala, existuje fiškálny priestor,“ dodal námestník nemeckého ministra financií.

https://www.cnbc.com/2019/09/07/not-now-germany-wont-spend-more-despite-slowdown-minister-says.html

Súvisiace články

Aktuálne správy