Ceny benzínov a nafty zostanú podľa analytičky nezmenené, možno mierne vzrastú

V porovnaní s úvodom tohto roka, kedy boli ceny najnižšie, nás ale benzín vychádza zhruba o 7,1 % drahšie a nafta o 2,3 %.

BRATISLAVA 8. septembra (SITA) – Slovenskí motoristi sa veľkého zdražovania pohonných látok nateraz nemusia obávať. „Predpokladáme, že ceny na našich pumpách zostanú nezmenené, respektíve pôjdu mierne nahor,“ uviedla pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Lucia Dovalová.

Priemerné ceny pohonných látok sa v minulom týždni (35. týždeň), v porovnaní s tým predchádzajúcim týždňom, nezmenili. Zastavil sa tak predchádzajúci trojtýždňový pokles cien. Mierne sa znížila iba cena 98-oktánového benzínu o 0,1 % na priemernú hodnotu 1,506 eur za liter. Ako vyplýva z údajov zverejnených Štatistickým úrad SR, cena 95-oktánového benzínu sa drží na úrovni 1,321 eur a liter nafty stojí aj naďalej v priemere 1,203 eur za liter. „V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška tankujeme benzín lacnejšie zhruba o 8 % a za naftu platíme o takmer 6 % menej. V porovnaní s úvodom tohto roka, kedy boli ceny najnižšie, nás ale benzín vychádza zhruba o 7,1 % drahšie a nafta o 2,3 %,“ dodala Dovalová.

Ceny na našich pumpách závisia od vývoja na ropnom trhu. V úvode týždňa čierne zlato stratilo viac ako percento zo svojej hodnoty a ropa Brent tak klesla hlbšie pod 60-dolárovú hranicu. „Obavy z obchodnej vojny a z následného spomaľovania globálnej ekonomiky totiž zrážajú cenu ropy nadol. Slabší rast svetovej ekonomiky totiž povedie aj k slabšiemu dopytu po čiernom zlate,“ vysvetlila Dovalová.

Úvodné dni tohto týždňa ceny čierneho zlata zamierili nadol, po tom ako vstúpili do platnosti dodatočné americké clá na čínske produkty. Ruku k dielu pridala podľa analytičky aj správa kartelu OPEC o rastúcej ťažbe prvýkrát v tomto roku. V stredu si už ropný trh pripísal výraznejšie zisky v nadväznosti na uvoľnenie napätia súvisiaceho s tvrdým brexitom. „K ziskom rope dopomohla aj nádej ohľadom obnovenia obchodných rokovaní medzi Washingtonom a Pekingom a taktiež aj silnejší, ako očakávaný, pokles zásob ropy v USA,“ myslí si analytička.

Aktuálne sa cena ropy Brent pohybuje v blízkosti hladiny 60 amerických dolárov za barel. „Výraznejším ziskom však bráni stále visiaci otáznik nad vzájomným zahraničným obchodom USA a Číny, ďalej to, za akých podmienok opustí Británia Európsku úniu, a taktiež rastúca ťažba bridlicovej ropy v Spojených štátoch,“ konštatovala Dovalová s tým, že ropu tlačia nadol aj obavy zo spomaľovania čínskej a globálnej ekonomiky, čo môže viesť k ochladeniu dopytu po rope.

Súvisiace články

Aktuálne správy