Zlato za tri mesiace zdraželo o pätinu, má zmysel nastúpiť do rozbehnutého vlaku?

, thefelderreport; Kimble Charting Solutions Foto: getty images

Cena zlata sa od konca mája vyšplhala zo zhruba z 1280 USD na súčasných asi 1550 USD za trójsku uncu. Čomu vďačí za tento rast?

Hlavným katalyzátorom rastu ceny žltého kovu je okrem obáv z obchodných vojen a spomaľovania rastu svetovej ekonomiky prepad dlhodobých úrokových sadzieb. Medzi cenou žltého kovu a dlhodobými úrokovými sadzbami je totiž vzťah silnej negatívnej korelácie.

Nominálne dlhodobé úrokové sadzby v niekoľkých uplynulých mesiacoch spadli najprudším tempom za posledných päťdesiat rokov. Napríklad výnos 10-ročných vládnych dlhopisov USA sa od konca apríla zrútil z 2,6 % na 1,46 % a výnos 30-ročných spadol z 2,95 % na 1,95 %.

Zlato ale reaguje na vývoj reálnych úrokových sadzieb. Aby mohol býčí trend na trhu s kovom pokračovať, musela by začať rásť aj inflácia, pretože priestor pre ďalší pokles dlhodobých nominálnych úrokových sadzieb je už značne obmedzený.

Je tu jeden ukazovateľ, ktorý naznačuje, že sa môže vyplatiť uprednostniť zlato pred akciami aj v budúcnosti. Ide o pomer zlata k indexu S&P 500. Počas posledného polstoročia sme zažili časy, kedy sa oplatilo vlastniť zlato a časy, kedy mali akcie navrch. Tieto dve obdobia sa zriedka zhodovali. Trend v ich pomere dáva odpoveď na to, kedy ktoré vlastniť.

Pomer, ktorý nedávno prekročil 10-mesačný kĺzavý priemer, dáva ďalší signál na kúpu zlata. Prekonanie posledného maxima koncom minulého roka pravdepodobne len potvrdzuje, že tento najnovší signál by investori nemali ignorovať. A mal by byť dôležitý z dlhodobého hľadiska pre všetkých, pretože tieto trendy zvyčajne trvali desať rokov alebo dlhšie.

Zlato je v skutočnosti skôr zabezpečovacím prostriedkom proti chybám centrálnych bánk než zabezpečovacím prostriedkom proti geopolitickým otrasom. Chyba centrálnej banky mnohokrát núti fiškálne orgány vstúpiť do hry. Spomeňte si na finančnú krízu. Fed vytvoril realitnú bublinu, ktorá, keď praskla, prinútila ministerstvo financií zablokovať finančný systém na úrovni stoviek miliárd dolárov. Vláda bola tiež počas recesie, ktorá nasledovala, nútená implementovať významné fiškálne stimuly. To viedlo k rekordnému rozpočtovému deficitu vyše bilióna dolárov a cena zlata stúpala.

Či zlato v tom čase stúpalo kvôli chybe centrálnej banky alebo kvôli reakciám daňových orgánov, je určite sporné. Odvtedy sa rozpočtový deficit znížil a ceny zlata klesli. CBO však odhaduje, že v dôsledku nedávneho zníženia daní, americký deficit do roku 2020 opäť prekročí bilión dolárov. V tomto prípade zaujmú fiškálne orgány agresívny postoj aj keď nehrozí recesia alebo chyba centrálnej banky. To samo osebe predstavuje pozitívne pozadie pre ceny zlata.

Okrem toho, ak dôjde k recesii v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov (pravdepodobne vyvolaných chybou centrálnej banky?), do roku 2021 by USA skutočne mohli mať deficit vo výške 2 bilióny dolárov. Bolo by divné, ak by to neznamenalo pre zlato býčí trend.

A na záver jedna technická analýza. August 2019 sa do histórie zapísal okrem iného ako mesiac zlata. Cena kovu sa koncom mesiaca posunula až na 1 565 USD za trójsku uncu, aby následne mierne korigovala. Testuje tak niekdajšiu významnú hladinu podpory, teraz rezistenciu (v grafe označená číslicou 1).

Nejde o hocijakú rezistenciu. Odvodené od maxima z roku 2011 ide o Fibonacciho úroveň 23,6 % a neskôr trikrát potvrdenú hladinu podpory. Trh je teda na zaujímavej úrovni. Z dlhodobého hľadiska by prerazenie rezistencie otvorilo cestu až k hladine 1 800 USD za trójsku uncu (v grafe bod označený číslicou 2).

Súvisiace články

Aktuálne správy