OPEC sa snaží dokázať, že stále vie zastaviť poklesy cien ropy

, CNBC Foto: SITA/AP

Uprostred zhoršujúcich sa vyhliadok globálneho rastu a zdĺhavého obchodného sporu medzi USA a Čínou sa OPEC tento rok usiloval o to, aby podporil ropné futures. Opäť sa preto vynárajú otázky, či skupina producentov s dominantným postavením na Strednom východe, má skutočne tak veľký vplyv na svetové trhy s ropou.

Obmedzenia dodávok a nedobrovoľné straty v Iráne a Venezuele spôsobili pokles podielu OPEC na svetovom trhu s ropou na najnižšiu úroveň za posledné roky. Medzitým USA za posledné desaťročie  viac ako zdvojnásobili ťažbu ropy, aby sa stali najväčším producentom ropy na svete. Je zrejmé, že odvetvie ťažby suroviny z bridlíc v USA sa rozrástlo tak rýchlo, že hrozí, že prevalcuje úsilie vedené OPECu a zaplaví globálny ropný trh vlastnými dodávkami. Postupný pokles cien ropy v nasledujúcich rokoch by mohol pomôcť OPECu získať späť svoj podiel na trhu od Spojených štátov.

„Bremenom OPEC je preukázať, že má stále k dispozícii vhodné nástroje na zastavenie poklesu cien, ktorý nie je v malej miere ovplyvňovaný politikou Bieleho domu,“ tvrdí Helima Croft z RBC Capital Market.

Futures ropy Brent klesli o viac ako 20 % z maxima dosiahnutého v apríli, WTI klesla za rovnaké obdobie o viac ako 17 %.

„Faktom je, že sentiment je zovretý slabým makro prostredím a na strane dopytu vládnu trhy," uviedol Stephen Brennock, ropný analytik spoločnosti PVM Oil Associates. „Preto sa Brent bude v nasledujúcich týždňoch dobre držať ukotvená na úrovni okolo 60 dolárov za barel," cituje analytika CNBC.

Očakáva sa, že budúci týždeň sa v Abú Zabí stretnú členovia OPEC a ich spojenci, niekedy označovaní ako OPEC +, aby prehodnotili pokrok v stabilizácii svetových trhov s ropou. Stretnutie pravdepodobne poskytne kľúčové informácie o tom, do akej miery sú niektorí z najsilnejších hráčov OPEC ochotní ísť za stabilnejšími cenami. Koncom roka sa potom vo Viedni zíde celá koalícia, aby sa rozhodlo, či sú potrebné ďalšie kroky do roku 2020.

„OPEC opätovne potvrdí svoj záväzok vyvážiť trh a dosiahnuť stabilnejšie ceny. Okrem toho, že bude naďalej obmedzovať produkciu, si myslíme, že pre OPEC bude výzvou preukázať, že má stále schopnosť zmeniť dynamiku trhu s ropou, ktorý je konfrontovaný s obavami z vojnových konfliktov a pripravuje sa na ďalší tweet od prezidenta Trumpa," uviedli analytici RBC Capital Markets s tým, že Saudská Arábia sa chystá zdvojnásobiť svoje odhodlanie na „urobíme čokoľvek“.

Spolu s Ruskom a ostatnými príbuznými producentmi sa OPEC dohodol na znížení produkcie o 1,2 milióna barelov denne na začiatku roku 2019. Táto dohoda nahradila predchádzajúce kolo znižovania, ktoré sa začalo v januári 2017. „Pri pohľade do budúcnosti sa je vidieť nová dávka cenovej úzkosti, ktorá sa na začiatku budúceho roka prejaví na nevyváženosti dodávok," uviedol Brennock z PVM Oil Associates.

Súvisiace články

Aktuálne správy