Ruský Novatek odštartoval veľký projekt výroby LNG v Arktíde

Ruská spoločnosť Novatek vo štvrtok oznámila, že spustila veľký projekt výroby skvapalneného zemného plynu (LNG) v Arktíde spolu s čínskymi, francúzskymi a japonskými partnermi.
Súkromná ruská firma spresnila, že prijala „konečné investičné rozhodnutie“ o financovaní projektu Arctic LNG 2 v hodnote 21 miliárd USD (19,06 miliardy eur) s francúzskym koncernom Total, čínskymi firmami CNPC a CNOOC a japonským konzorciom.
Novatek to oznámil na východnom ekonomickom fóre v ruskom Vladivostoku, kde prezident Vladimir Putin hostí ázijských lídrov vrátane japonského premiéra Šinzóa Abeho a indického premiéra Nárendru Módího.
Partneri v projekte Arctic LNG 2 budú rozvíjať ropné pole Utrenneje a vybudujú zariadenia na skvapalňovanie zemného plynu na polostrove Gydan v ruskej Arktíde. Závod bude mať kapacitu 19,8 milióna metrických ton a jeho prvý export LNG sa očakáva v roku 2023.
„Dnes sme urobili ďalší krok k nášmu cieľu stať sa jedným z najväčších výrobcov LNG na svete,“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ spoločnosti Novatek Leonid Michelson.
Spoločnosť Novatek sa stala najväčším nezávislým producentom zemného plynu v Rusku po otvorení svojho prvého arktického závodu na výrobu LNG na polostrove Jamal.
Rusko, ktoré je už teraz najväčším vývozcom zemného plynu na svete, chce rozvíjať svoj potenciál aj vo výrobe LNG v Arktíde, najmä pre ázijské trhy.
Spoločnosť Novatek, založená v roku 1994 a obchodovaná na burzách v Moskve a Londýne, vlastní podiel vo výške 60 % v projekte Arctic LNG 2. Ostatní partneri: Total, CNPC, CNOOC a japonské konzorcium spoločností Mitsui & Co a JOGMEC, majú každý po 10 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy