Svetové ceny potravín v auguste klesli

Svetové ceny potravín v auguste klesli, už tretí mesiac po sebe. Dôvodom bolo prudké zníženie cien cukru, pšenice a kukurice. Oznámila to vo štvrtok Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).
Z údajov FAO vyplýva, že index cien potravín, ktorý mapuje mesačné zmeny v cenách obilnín, olejnín, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru, sa v auguste znížil na 169,8 bodu z revidovaných 171,7 bodu v júli. Júlový index bol pred revíziou na úrovni 170,9 bodu.
FAO tiež predpovedala, že dodávky obilnín budú v období 2019/20 väčšie, ako pôvodne očakávala. Index cien obilnín FAO v auguste medzimesačne klesol o 6,4 % z dôvodu výrazného zníženia cien kukurice, pšenice a ďalších kľúčových zrnín. Ceny ryže však, naopak, vzrástli.
Ceny cukru v auguste tiež citeľne klesli, medzimesačne o 4 %, a to „najmä v dôsledku oslabenia brazílskej meny real, ktorá má tendenciu stimulovať vývoz cukru“, ako uviedla FAO.
Tieto poklesy nedokázal vyrovnať rast iných indexov, napríklad cien rastlinných olejov o 5,9 % a cien mäsa a mliečnych výrobkov zhodne o 0,5 %.
FAO najnovšie očakáva, že globálne dodávky obilnín budú v roku 2019/2020 vyššie, ako pôvodne predpokladala. Podľa najnovšieho odhadu by mali dosiahnuť 2,708 miliardy ton, čo je o 23 miliónov ton viac ako v predchádzajúcom, júlovom odhade a približne o 55,4 milióna ton nad úrovňou v roku 2018.
Takmer celá táto revízia sa opiera o vyššiu prognózu svetovej produkcie kukurice, uviedla FAO. A to vďaka lepším vyhliadkam na úrodu v Spojených štátoch, napriek nadmerným dažďom počas väčšiny vegetačného obdobia.
Väčšia produkcia kukurice tak vyvážila očakávané zníženie globálnej produkcie pšenice v roku 2019, ktorá by podľa súčasného odhadu FAO mala dosiahnuť 767 miliónov ton. To je o 4 milióny ton menej ako v predpovedi z júla.

Súvisiace články

Aktuálne správy