Nemecké priemyselné objednávky v júli prudko klesli

Nemecké ministerstvo hospodárstva neočakáva v najbližších mesiacoch podstatné zlepšenie priemyslu.

Objednávky nemeckého priemyslu, ktoré sú vedúcim ukazovateľom zdravia najväčšej európskej ekonomiky, v júli prudko oslabili, čím vymazali zisky z predchádzajúceho mesiaca. Spolkový štatistický úrad informoval, že júlové objednávky nemeckého priemyslu po úprave o sezónne a kalendárne vplyvy medzimesačne klesli o 2,7 percenta. Vymazali tak júnový rast, ktorý bol tiež na úrovni 2,7 percenta.

Objednávky nemeckého priemyslu na domácom trhu sa v júli oproti júnu zmenšili o 0,5 percenta a objednávky zo zahraničia oslabili o 4,2 percenta. „Pokračujúce stupňovanie medzinárodných obchodných konfliktov a zdržanlivé očakávania priemyselných firiem naznačujú, že v nadchádzajúcich mesiacoch nenastane podstatné zlepšenie rastu priemyslu,“ uviedlo nemecké ministerstvo hospodárstva.

Nemecká ekonomika sa v druhom štvrťroku zmenšila o 0,1 percenta. Predpokladá sa, že za tretí kvartál opäť vykáže pokles, čím sa dostane do technickej recesie. Pokles objednávok „vôbec nie je dobrým znamením“ pre tretí kvartál, povedal ekonóm ING Carsten Brzeski.

Súvisiace články

Aktuálne správy