SocGen: Banky sa musia pripraviť na to, že úrokové sadzby zostanú dlhšie nízke

, CNBC;ČTK Foto: TASR/AP,getty images

Úrokové sadzby, ktoré by podľa očakávaní mali zostať na nízkej úrovni dlhší čas, budú stláčať ziskovosť pôžičiek v bankách, uviedol Philippe Heim, zástupca generálneho riaditeľa Societe Generale.

Nielen Európa ale aj mnoho ďalších ekonomík na celom svete drží uvoľnenú menovú politiku. Nízke úrokové sadzby sú jednou z najväčších výziev pre veriteľov na celom svete, pretože obmedzujú sumu, ktorú môžu banky získať z pôžičiek.

Očakáva sa, že globálne ekonomiky od Európy cez USA až po Áziu budú udržiavať nastolený trend. Európska centrálna banka naznačila, že podrží sadzby na nízkej úrovni najmenej do prvej polovice roku 2020, zatiaľ čo americký Federálny rezervný systém a niekoľko centrálnych bánk v ázijsko-tichomorskej oblasti svoju ultraľahkú menovú politiku v ostatných mesiacoch postupne priškrcujú. "Pokračovanie tejto holubičej menovej politiky bude vyvíjať tlak nad čistú úrokovú maržu, na zisky, ktoré dosahujeme z vkladov," uviedol Philippe Heim, zástupca generálneho riaditeľa SocGen pre CNBC na fóre vo Vladivostoku.

Predstavitelia ECB budú o menovej politike rozhodovať na zasadnutí, ktoré je naplánované na budúci týždeň vo štvrtok. Základná úroková sadzba ECB je už viac ako tri roky na nule, depozitná sadzba je dokonca mínus 0,4 percenta. To znamená, že komerčné banky musia za uloženie svojich peňazí v ECB platiť. Vlani v decembri ECB ukončila program nákupov dlhopisov, prostredníctvom ktorého napumpovala do ekonomiky novo natlačené peniaze v hodnote 2,6 bilióna eur. Pôvodne sa predpokladalo, že tento rok by ECB mohla začať so zvyšovaním úrokov, zhoršujúce sa ekonomické podmienky však obnovili tlak na uvoľňovanie menovej politiky.

Generálny riaditeľ Deutsche Bank Christian Sewing a generálny riaditeľ Commerzbank Martin Zielke v stredu na frankfurtskom samite Handelsblatt Banking Summit varovali, že ďalšie zníženie úrokových sadzieb zo strany ECB by mohlo mať za následok vážne vedľajšie účinky, pričom by malo len minimálny dopad na hospodárstvo.

Sewing uviedol, že by neinvestovali viac, ak by bol úver lacnejší o 0,1 %, a argumentoval tým, že zníženie sadzby „zvýši iba ceny aktív a znamenalo ďalšie bremeno pre sporiteľov“, uvádza agentúra Reuters. Zielke neskôr počas dňa uviedol, že prostredie s nízkou sadzbou nie je „udržateľné a nie je to zodpovedná politika“.

Nízke, a v niektorých krajinách negatívne úrokové prostredie viedlo k tomu, že sa desaťročné štátne dlhopisy v Belgicku, Nemecku, Francúzsku, Japonsku a ďalších krajinách, obchodujú so zápornou úrokovou sadzbou. Celkovo je na celom svete okolo 16 biliónov dolárov negatívnych výnosových dlhových nástrojov. Niektorí odborníci varovali, že ultranízke a negatívne úrokové sadzby by mohli povzbudiť nadmerné požičiavanie, čo môže byť negatívne pre ekonomiku. Výnosy 10 ročných amerických dlhopisov sú stále v pozitívnom teritóriu, ale bývalý predseda Fedu Alan Greenspan varoval, že je „len otázkou času“, aby sa záporné úrokové sadzby dostali aj do Ameriky.

Starnúca populácia zvyšuje dopyt po dlhopisoch, čím znižuje ich výnosy, uviedol Greenspan. "Sme zvyknutí na to, že nemáme záporné úrokové sadzby, ale ak dôjde k výraznej zmene v postoji obyvateľstva, budú chcieť výplatu kupónu," uviedol Greenspan. „V dôsledku toho existuje tendencia ignorovať skutočnosť, že to má vplyv na čistú úrokovú sadzbu, ktorú dostanú.“ Dodal, že ceny zlata v ostatnom čase prudko rastú, pretože ľudia hľadajú „tvrdé“ aktíva. Futures na zlato sú v roku 2019 vyššie o 21 % a obchodujú sa na úrovniach, ktoré sme od roku 2013 nevideli.

Súvisiace články

Aktuálne správy