Šéf newyorského Fedu J. Williams signalizoval zníženie sadzieb

Šéf newyorského Fedu John Williams v stredu povedal, že je pripravený prijať opatrenia na podporu domácej ekonomiky, ktorá čelí rastúcim rizikám a neistote.
Poznámky vplyvného predstaviteľa americkej centrálnej banky (Fed), ktorý je podpredsedom menového výboru (FOMC), zrejme upokoja investorov, ktorí očakávajú, že Fed na svojom najbližšom zasadnutí o dva týždne opäť zníži úrokové sadzby.
Podľa Williamsa je síce ekonomika USA stále v dobrej kondícii, ale slabý vývoz a výroba, spomalenie rastu globálnej ekonomiky, pokles firemných investícií, pretrvávajúca nízka inflácia a obchodné vojny predstavujú vysoké riziko a neistotu.
„Pozorne sledujem tento komplikovaný obraz a zostávam bdelý, aby som konal tak, ako bude potrebné na podporu pokračovania rastu, silného trhu práce a trvalému návratu k 2-percentnej inflácii,“ uviedol Williams.
Utorkové (3. 9.) vyjadrenia šéfa bostonského Fedu Erica Rosengrena boli podstatne menej holubičie, keď vyhlásil, že aktuálne ekonomické trendy signalizujú, že zníženie sadzieb nie je opodstatnené. Rosengren bol jedným z dvoch členov FOMC, ktorí v auguste nehlasovali za zníženie sadzieb. Menový výbor nakoniec rozhodol o prvom znížení kľúčovej sadzby za 10 rokov.
Veľká väčšina investorov počíta s tým, že Fed na svojom zasadnutí, ktoré sa bude konať 17. a 18. septembra, zníži sadzby, niektorí dokonca očakávajú zníženie až o 50 bázických bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy