Šéf Deutsche Bank odmieta zníženie úrokových sadzieb, poškodí sporiteľov

Šéf nemeckej banky Deutsche Bank Christian Sewing varoval v stredu pred znížením úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky (ECB). Takýto krok, ktorý mnohí analytici očakávajú ako jedno z riešení na podporu ekonomiky eurozóny, bude mať podľa Sewinga na hospodárstvo iba minimálny vplyv, na druhej strane však je tu riziko výrazných vedľajších vplyvov.
Varovanie šéfa najväčšej nemeckej banky prichádza týždeň pred zasadnutím Rady guvernérov ECB, na ktorom sa očakáva rozhodnutie o balíku stimulov na podporu ekonomiky eurozóny. Ten by mal zahŕňať aj zníženie úrokových sadzieb.
Sewing na bankovej konferencii vo Frankfurte nad Mohanom povedal, že klienti Deutsche Bank už nebudú mať záujem o investície, ak úrokové sadzby klesnú. Redukcia úrokových sadzieb podľa neho sporiteľov ešte viac zaťaží.
Nižšie úrokové sadzby zvýhodňujú dlžníkov, naopak, pre sporiteľov sú nevýhodné. Podľa Sewinga tak z takéhoto opatrenia väčšina obyvateľstva nebude mať úžitok. „Takýto krok ešte viac spoločnosť rozdelí,“ dodal šéf Deutsche Bank.

Súvisiace články

Aktuálne správy