AKTUALIZÁCIA – OBCHOD: Maloobchod zaznamenal ďalší mesiac s poklesom tržieb

Ľudia v júli v obchodoch minuli takmer o percento menej ako v rovnakom mesiaci vlani.

Správa „OBCHOD: Maloobchod zaznamenal ďalší mesiac s poklesom tržieb“ rozšírená o komentár analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka v posledných dvoch odsekoch.

BRATISLAVA 4. septembra (SITA) – Tržby v maloobchode na Slovensku pokračovali v medziročnom poklese aj v júli. Ľudia totiž v obchodoch minuli o 0,9 % menej ako v rovnakom období vlani. Ide tak už o tretí mesiac v poradí s medziročným poklesom maloobchodných tržieb, pričom v porovnaní s júnom sa ešte prehĺbil o 0,5 percentuálneho bodu. Medzimesačne tržby v maloobchode na Slovensku v júli oproti júnu klesli o 0,2 %.

Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR (ŠÚ), júlový vývoj ovplyvnili medziročne nižšie tržby hlavne v maloobchode v nešpecializovaných predajniach o 2,3 % a v maloobchode so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie v špecializovaných predajniach o 17,5 %. Medziročne vyššie tržby boli hlavne v maloobchode s ostatným tovarom pre domácnosť v špecializovaných predajniach o 4,7 %, v obchode s potravinami, nápojmi a tabakom v špecializovaných predajniach o 6,2 % či v stánkoch a trhoch o 7,1 %.

Ostatné sektory vnútorného obchodu však v júli zaznamenali naopak nárast tržieb. Po predchádzajúcom poklese sa k rastu tržieb vrátil aj predaj a oprava motorových vozidiel a motocyklov, a to o 8,7 %. Tržby vo veľkoobchode medziročne stúpli o 1 %, v ubytovaní až o 23,7 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev dokonca až o 27,5 %. Medzimesačne v júli oproti júnu rástli najmä tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 3,8 % a v ubytovaní o 3 %. Vyššie boli aj tržby v reštauráciách a pohostinstvách o 1,9 % a vo veľkoobchode o 1,4 %.

Za sedem mesiacov tohto roka tak bol objem tržieb v maloobchode rovnaký ako pred rokom. Celkové tržby vo veľkoobchode zaznamenali mierny medziročný nárast o 1,7 %, v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov sa zvýšili o 6,3 %, v ubytovaní o 10,7 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 15,3 %.

Podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka sa tak aj napriek stále silnému trhu práce i spotrebiteľskej dôvere slovenskému maloobchodu tržby ďalej zvyšovať nedarí. „Hoci to indikátor spotrebiteľskej dôvery nesignalizuje, tvrdé čísla predsa len naznačujú, že rastúca neistota ohľadom budúceho ekonomického rastu by už mohla čiastočne ovplyvňovať aj spotrebiteľské správanie slovenských domácnosti, ktoré sa od spotreby presúvajú viac k úsporám,“ tvrdí.

Cyklické spomalenie európskych ekonomík sa tak podľa Koršňáka pozvoľna začína prelievať aj do domácej spotreby. „Podobný trend očakávame aj v nasledujúcich mesiacoch. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, žeby slovenské domácnosti našli odvahu opäť zvyšovať svoju spotrebu. Očakávame teda, že rast tržieb bude v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi citeľnejšie pomalší a aj najbližšie mesiace budeme pozorovať skôr stagnáciu tržieb ako ich dynamický nárast,“ dodal s tým, že na prelome rokov nie je možné vylúčiť už ani dlhodobejší a výraznejší medziročný pokles tržieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy