Aká dlhopisová bublina? Situácia na trhu s pevným príjmom je opodstatnená

, marketwatch Foto: SITA/AP

Pre niektorých je to najväčšia bublina všetkých čias, ale Neil Shearing z Capital Economics nesúhlasí s tým, že ide o dlhopisovú bublinu.

Cenové zotavenie 10-ročných amerických dlhopisov tlačilo v utorok výnosy na približne nové trojročné minimum, zatiaľ čo nemecký dlhopis takmer každý deň bojoval o rekordné minimá.

Hlavný ekonóm Capital Economics vo výskumnej správe z 3. septembra tvrdí, že prudký nárast svetových cien dlhopisov, ktoré sa zvyšujú so znižovaním výnosov, je opodstatnený na základe ekonomických podmienok. Podľa niektorých odhadov sa objem globálneho vládneho dlhu zvýšil o približne 17 biliónov dolárov.

Nominálny výnos, ktorý dlhopis platí držiteľovi štátneho dlhu, sa scvrkáva kvôli dvom veciam. „Očakávaniu krátkodobých reálnych úrokových sadzieb počas životnosti dlhopisu a očakávaniam týkajúcich sa inflácie. Tieto sa navzájom živia a za posledných 30 rokov prudko poklesli.“

Ekonóm uviedol, že štrukturálne a demografické zmeny v posledných desaťročiach, vrátane nízkej inflácie, ktorá má vplyv na reálne výnosy, a starnúceho obyvateľstva v rozvinutých krajinách, ako aj obavy investovať na rozvíjajúcich sa trhoch v dôsledku finančnej krízy v roku 2008, zvýšili chuť šetriť a znižovať kapitálové investície.

Shearing uviedol, že ďalšie uvoľnenie zo strany centrálnych bánk v boji proti spomaleniu globálnej ekonomiky, by mohlo znížiť túžbu šetriť, pretože návratnosť pôžičiek bude nízka v porovnaní s investovaním, ale nie je jasné, že to bude mať želaný účinok k smerovaniu inflácie k cieľu 2 % vo väčšine rozvinutých ekonomík, a prasknutiu dlhopisovej bubliny.

„Najmä konsenzus v prospech voľnejšej fiškálnej politiky by mohol znížiť požadované úspory aj zvýšiť požadované investície – a tým zvýšiť skutočné aj nominálne úrokové sadzby a výnosy dlhopisov. Aj keby sme to nevylúčili, nie je veľa dôkazov o tom, že sa to okamžite stane,“ napísal.

Súvisiace články

Aktuálne správy