Softvér zistí, kedy sa teroristi snažia získať peniaze

, CNBC Foto: getty images

Startup Elliptic získal 23 miliónov dolárov vo finančnom kole vedenom japonskou SBI Holdings. Vyvinul softvér na odhalenie trestnej činnosti v bitcoinovej digitálnej knihe.

Keď sa Hamas snažil zvyšovať cenu bitcoinov cez množstvo digitálnych peňaženiek, istý startup mal nástroj na to, aby zistil, čo sa deje, a varoval zákazníkov. Ide o začínajúcu firmu Elliptic so sídlom v Londýne. Predáva analytické nástroje pre blockchain niektorým z najväčších kryptoplatforiem na svete – vrátane Binance a Circle – ako aj bankám. Softvér spoločnosti sa používa na odhalenie trestnej činnosti v bitcoinovej digitálnej knihe a na monitorovanie transakcií s cieľom zabrániť praniu špinavých peňazí.

Spoločnosť sa nedávno dozvedela, že brigády Al-Qassam, vojenské krídlo Hamasu, použili webovú stránku venovanú darcovstvu, aby vygenerovala inú adresu bitcoinovej peňaženky pre každú osobu, ktorá ju navštívila. To sťažilo sledovanie finančných prostriedkov a odhalenie, kam boli v skutočnosti  zaslané. Túto skupinu označili Izrael, USA a EÚ za teroristickú organizáciu.

Spoločnosť v stredu uviedla, že vo finančnom kole vedenom japonskou SBI Holdings získala 23 miliónov dolárov na podporu agresívnej expanzie do Ázie. Elliptic tiež počíta s investíciou zo strany španielskej banky Santander. Elliptic chce tieto prostriedky použiť na ďalší vývoj svojho produktu a na podporu nových digitálnych mien vrátane Libry, Link – tokenu, ktorý vyvinula japonská spoločnosť Line Corporation a kryptomien centrálnych bánk.

Financovanie terorizmu je iba jednou z oblastí nezákonnej činnosti, s ktorou sa platforma spoločnosti zaoberá. Používa sa tiež na sledovanie ľudí, ktorí obchodujú s detskou pornografiou a drogami, ako aj hakerstvom na odcudzenie finančných prostriedkov.

Spoluzakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Elliptic James Smith uviedol, že odvetvie kryptomien zaznamenalo za posledných 18 mesiacov väčší rast ako v predchádzajúcich rokoch. Od začiatku roka si sa popularita bitcoinu viac ako zdvojnásobila. Facebook oznamuje plány na spustenie vlastnej virtuálnej meny pod záštitou spolku Libra v spolupráci s ďalšími technologickými a finančnými spoločnosťami. Libra však čelí tvrdému regulačnému tlaku. Prezident Donald Trump uviedol, že od Facebooku možno bude požadovať bankovú licenciu, zatiaľ čo niekoľko zákonodarcov z USA rovno zmietlo plány digitálnej meny zo stola. Centrálni bankári nápadom tiež nie sú nadšení. Predseda Federálneho rezervného systému Jerome Powell uviedol, že projekt by sa mal zastaviť, až kým sa nevyriešia obavy regulačných orgánov.

Šéf Elliptic uviedol, že okrem Facebooku aj množstvo ďalších spoločností skúma virtuálne meny kryté aktívami. „Ľudia o tom teraz premýšľajú a hľadajú správny spôsob.“ Myšlienku dokonca podporujú aj niektorí centrálni bankári. Guvernér Bank of England Mark Carney navrhuje rezervnú digitálnu menu a čínska centrálna banka tvrdí, že je blízko predstaveniu vlastných virtuálnych tokenov.

V budúcnosti chce Elliptic otvoriť svoje kancelárie v Singapure a Japonsku ako súčasť tlaku na ázijský trh. Japonsko je príkladom krajiny, ktorá zaznamenala v tomto odvetví väčší pokrok ako iné, uviedol Smith, „hlavné banky“ tam skúmajú spôsoby, ako svojim zákazníkom ponúknuť kryptomeny. Spoločnosť uviedla, že výnosy v Ázii sa za posledných 12 mesiacov zvýšili desaťkrát.

Súvisiace články

Aktuálne správy