Austrálska ekonomika rástla najslabším tempom za posledné desaťročie

Austrálska ekonomika zaznamenala v 2. kvartáli spomalenie rastu na najnižšiu úroveň za posledné desaťročie. Vývoj ekonomiky ovplyvnila najmä pokračujúca slabá domáca spotreba.
Ako v stredu zverejnil austrálsky štatistický úrad, na ktorý sa odvolali agentúry Reuters a DPA, hrubý domáci produkt (HDP) upravený o sezónne vplyvy vzrástol za obdobie od apríla do konca júna medziročne o 1,4 %. Rast ekonomiky sa tak spomalil, keď v 1. kvartáli ekonomika vzrástla o 1,7 %, pričom výsledok za 2. kvartál predstavuje najslabšie tempo rastu od roku 2009. Vtedy vývoj ekonomiky ovplyvňovala svetová finančná kríza.
Desaťročné minimum dosiahol hospodársky rast aj v medzikvartálnom porovnaní, keď ekonomika oproti predchádzajúcemu štvrťroku vzrástla len o 0,5 %. Najslabší rast za 10 rokov predstavuje výzvu pre austrálskeho premiéra Scotta Morrisona, ktorý v máji vyhral voľby najmä vďaka sľubom, že za jeho vlády sa ekonomike bude dariť podstatne lepšie, než dovtedy.
Centrálna banka najskôr v júni, a potom aj v júli znížila kľúčovú úrokovú sadzbu, ktorá v súčasnosti dosahuje historické minimum 1 %. Napriek tomu sa jej nepodarilo docieliť zotavenie v oblasti spotrebiteľských výdavkov.
Na ostatnom zasadnutí, ktoré sa uskutočnilo tento týždeň a na ktorom banka ponechala sadzby nezmenené, vedenie centrálnej banky oznámilo, že je pripravené zmierniť menovú politiku ešte výraznejšie, ak to bude potrebné. Banka zároveň poukázala na riziko vyplývajúce z eskalácie obchodného konfliktu medzi USA a Čínou. Investori teraz očakávajú, že centrálna banka zredukuje úrokovú sadzbu už na ďalšom zasadnutí, ktoré sa uskutoční v novembri, a potom rovnaký krok urobí aj v marci.

Súvisiace články

Aktuálne správy