Rast nákladov na pracovnú silu je pre U. S. Steel Košice problém

Slovenská vláda podľa hutníckeho závodu váha ako zlepšiť podmienky na podnikanie hoci len v oblasti cien elektrickej energie.

Spoločnosť U. S. Steel Košice považuje stúpajúce náklady na pracovnú silu na Slovensku za problém. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol hovorca hutníckeho závodu Ján Bača, spoločnosť chce, aby jej zamestnanci slušne zarábali. „Avšak rast mzdových nákladov musí byť viazaný na rast produktivity práce,“ upozornil. Firma pritom podľa neho podniká množstvo krokov na jej zvýšenie. „V súčasnosti európske inštitúcie nevedia zaujať rázne a účinné opatrenia voči neférovým importom ocele do Európskej únie, a slovenská vláda váha ako zlepšiť podmienky na podnikanie hoci len v oblasti cien elektrickej energie. Je to veľmi ťažké aj pre nás a musíme robiť veľmi ťažké bolestivé rozhodnutia,“ konštatoval Bača.

Zároveň však potvrdil, že U. S. Steel Košice pokračuje v príprave výstavby novej linky na výrobu elektrotechnickej ocele bez orientácie zrna za 130 mil. USD. Tá bude mať kapacitu výroby približne 100 tis. ton ročne. V spoločnosti sa pritom od 1. mája pracovalo v štvordňovom pracovnom týždni a hoci mala firma záujem v ňom pokračovať aj v septembri, pre nesúhlas odborárov sa tento režim nepredĺžil. Závod zároveň v júli oznámil, že v období do konca roka 2021 zníži počet zamestnancov pracujúcich v U. S. Steel Košice a jej dcérskych spoločnostiach o 2 500 ľudí. Spoločnosť tak urobila v súvislosti so situáciou na trhu s oceľou v Európe, ktorá sa podľa nej nezlepšuje.

U. S. Steel Košice je integrovaný hutnícky podnik s vyše 50-ročnou tradíciou. Patrí do americkej korporácie U.S. Steel. Výrobná kapacita spoločnosti je 4,5 mil. ton ocele za rok. Zamestnáva takmer 12 000 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy