Súťaž na prevádzkovanie záchraniek bola v súlade so zákonom, tvrdí úrad pre dohľad

Podľa úradu žiadny člen výberovej komisie nebol v konflikte záujmov v zmysle zákona

Výberové konanie na vydanie povolení na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby bolo podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) v súlade so zákonom o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve. Pre agentúru SITA to uviedol ÚDZS. „Na základe výsledkov boli vybraní úspešní uchádzači, ktorým boli vydané povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby na šesť rokov,“ informoval úrad.

Výsledky výberového konania sú podľa úradu nemenné. „Účastník výberového konania má právo využitia opravných právnych prostriedkov proti vydanému povoleniu na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby alebo proti rozhodnutiu o zamietnutí žiadosti o vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby,“ dodal ÚDZS. Podľa úradu žiadny člen výberovej komisie nebol v konflikte záujmov v zmysle zákona.

Hnutie OĽaNO v pondelok kritizovalo konflikt záujmov pri tendri na stanice záchraniek. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská má podľa hnutia vysvetliť spornú súťaž. Denník SME v nedeľu večer informoval, že stanice záchraniek na nasledujúcich šesť rokov na Slovensku vyberal aj Adrian Mifkovič, bývalý riaditeľ firmy LSE – Life Star Emergency, ktorá je víťazom tendra. Ministerstvo zdravotníctva v reakcii uviedlo, že ministerka bude tento týždeň iniciovať stretnutie s predsedom ÚDZS Tomášom Haškom a bude od neho žiadať, aby ozrejmil postup úradu v tejto veci. Ministerka zdravotníctva bude podľa MZ žiadať ÚDZS aj o objasnenie konkrétneho kľúča, na základe ktorého vyberal členov výberovej komisie.

„Je úplne evidentné, že štyria členovia výberovej komisie z piatich boli v konflikte záujmov, dvaja sú priamo z ministerstva zdravotníctva, jeden spolupracoval so spoločnosťou, ktorá tento tender vyhrala. Z tohto dôvodu, že došlo k porušeniu zákona, zvolávame mimoriadny zdravotnícky výbor, kde ministerku ako aj predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou požiadame o vysvetlenie celej kauzy a, samozrejme, budeme žiadať, aby nám oznámili, ako budú celú záležitosť riešiť,“ informoval poslanec za OĽaNO a podpredseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Marek Krajčí. Dátum, kedy sa má výbor uskutočniť, však neuviedol.

Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že vzhľadom na vzniknutú situáciu bude ministerka na základe medializovaných informácií žiadať od predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vysvetlenie. „Šéfka rezortu zdravotníctva je za to, že dané výberové konanie má byť transparentné a nezávislé,“ informovalo MZ. „V prípade, že sa v nadväznosti na závery rozhovoru ministerky zdravotníctva s predsedom úradu v súvislosti s realizáciou výberového konania o vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby preukážu niektoré zo zákonných podmienok pre odvolanie predsedu, ministerka zváži využitie svojej právomoci podať návrh na odvolanie predsedu úradu,“ uzavrel rezort.

Súvisiace články

Aktuálne správy