Ceny ropy mierne klesli, americká WTI sa obchoduje okolo 55 USD za barel

Ceny ropy na začiatku nového týždňa mierne klesli. Americká WTI sa obchoduje na úrovni okolo 55 USD (49,84 eura) za barel.

Ceny ropy na začiatku nového týždňa mierne klesli. Americká WTI sa obchoduje na úrovni okolo 55 USD (49,84 eura) za barel. USA a Čína počas víkendu eskalovali obchodnú vojnu, keď zaviedli nové clá. To zvýšilo obavy zo spomalenia globálnej ekonomiky.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s októbrovým kontraktom sa v pondelok ráno o 8.36 h SELČ predával po 55,02 USD. To bolo o 8 centov alebo 0,15 % menej ako v piatok (30. 8.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Americká ropa v piatok stratila 1,61 USD alebo 2,8 % a uzavrela na 55,10 USD za barel. Novembrový kontrakt na severomorskú ropu Brent v pondelok ráno zlacnel o 24 centov alebo 0,41 % na 59,01 USD za barel.
USA v nedeľu (1. 9.) zaviedli clo vo výške 15 % na celý rad čínskych tovarov, vrátane obuvi, inteligentných hodiniek či televíznych panelov. Čína zasa uvalila nové clá napríklad na americkú ropu.
Americký prezident Donald Trump však potvrdil, že obe strany budú v septembri pokračovať v obchodných rokovaniach. Na Twitteri napísal, že jeho cieľom je zníženie závislosti USA od Číny, a opäť vyzval americké firmy, aby hľadali alternatívnych dodávateľov mimo Číny.
Podľa investičného analytika firmy Phillip Futures Samuela Siewa znamená aktuálna eskalácia obchodnej vojny, že v dohľadnom čase sa nedá počítať s tým, že Washington a Peking dosiahnu obchodnú dohodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy