Nálada spotrebiteľov v USA sa v auguste výrazne zhoršila

Nálada spotrebiteľov v USA sa v auguste zhoršila ešte viac, než sa predpokladalo. Príslušný index padol najprudšie za vyše 6,5 roka.
Index spotrebiteľskej dôvery klesol v auguste až na 89,8 bodu z 98,4 bodu v júli, uviedla Michiganská univerzita, ktorá revidovala svoj prvý odhad výrazne nadol z 92,1 bodu. Index zaznamenal najprudší mesačný prepad od decembra 2012.
Hlavným dôvodom negatívneho vývoja bol obchodný spor s Čínou a eskalácia colnej vojny. Zvyšovanie ciel síce môže mať opodstatnenie v rámci obchodných rokovaní s Čínou, ale „zvyšuje neistotu a znižuje spotrebiteľské výdavky doma“, uviedol ekonóm Michiganskej univerzity Richard Curtin. Dodal, že na rozdiel od ciel sa negatívne smerovanie nálady spotrebiteľov nedá tak ľahko zvrátiť.
Index hodnotenia aktuálnej ekonomickej situácie v auguste klesol na 105,3 bodu zo 110,7 bodu v júli a dostal sa najnižšie od októbra 2016. Index očakávaní padol na 79,9 bodu z 90,5 bodu.
Jednoročné inflačné očakávania sa zvýšili na 2,7 % z 2,6 % v júli a 5-ročné inflačné očakávania stúpli na 2,6 % z 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy