Miera inflácie v eurozóne sa udržala v auguste na úrovni 1 %

Miera inflácie v eurozóne zaznamenala v auguste rovnakú úroveň, akú dosiahla v predchádzajúcom mesiaci. Uviedol to v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat, ktorý zverejnil prvý odhad. Inflácia sa tak udržala na takmer 3-ročnom minime, čo posilnilo očakávania trhov, že Európska centrálna banka (ECB) pristúpi na budúci mesiac k ďalšiemu uvoľneniu menovej politiky.
Eurostat informoval, že medziročná miera inflácie v eurozóne dosiahla v auguste 1 %. To je rovnaké tempo rastu spotrebiteľských cien ako v júli. V obidvoch mesiacoch tak inflácia dosiahla najnižšiu úroveň od novembra 2016. Zároveň je hlboko pod inflačným cieľom ECB, ktorý je stanovený tesne pod hranicou 2 %.
Vývoj cien ovplyvnili najmä ceny potravín a nápojov a na druhej strane ceny energií. Zatiaľ čo ceny potravín, nealkoholických nápojov a tabakových výrobkov zrýchlili rast na 2,1 %, ceny energií o 0,6 % klesli.
Rada guvernérov ECB zasadne 12. septembra a očakáva sa, že oznámi nový balík opatrení na podporu ekonomiky. Trhy počítajú s tým, že v najbližšom roku pristúpi centrálna banka k niekoľkým redukciám úrokových sadzieb, ktoré bude realizovať súbežne s nákupom dlhopisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy