Výrazný pokles zásob v USA zvýšil ceny ropy, cena Brentu vzrástla nad 60,60 USD

Ceny ropy vo štvrtok vzrástli, pričom cena Brentu sa posunula nad 60,60 USD za barel (159 litrov). Obavy o vývoj svetovej ekonomiky v dôsledku obchodných sporov totiž čiastočne vykompenzovali informácie z USA o výraznom poklese ropných zásob.
Pôvodné informácie Amerického ropného inštitútu (API) o poklese zásob ropy v USA za minulý týždeň až o 11,1 milióna barelov sa síce nenaplnili, následná správa amerického ministerstva energetiky však znamenala stále výrazný pokles zásob. Ako v stredu (28. 8.) ministerstvo oznámilo, zásoby ropy klesli o 10 miliónov barelov. Navyše, zásoby benzínu sa znížili o 2,1 milióna barelov a zásoby ropných destilátov, kam patrí nafta a vykurovací olej, rovnako o 2,1 milióna barelov.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v októbri dosiahla do 15.58 h SELČ 60,61 USD (54,69 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to predstavuje rast o 12 centov.
Ešte výraznejšie vzrástla cena americkej ľahkej ropy WTI. Dosiahla 56,34 USD/barel, čo v porovnaní so stredajšou uzávierkou znamená rast o 56 centov.

Súvisiace články

Aktuálne správy