Americká ekonomika vzrástla v 2. kvartáli o 2 %, slabším tempom než sa čakalo

Americká ekonomika zaznamenala v 2. štvrťroku miernejšie tempo rastu, než sa pôvodne predpokladalo. Ukázali to spresnené údaje, ktoré vo štvrtok zverejnilo americké ministerstvo obchodu. Spotrebiteľské výdavky sa síce zvýšili na 4,5-ročné maximum, tento prínos však čiastočne vymazal slabší export, ktorý viedol k vyššiemu než pôvodne očakávanému obchodnému deficitu.
Americká ekonomika vzrástla v 2. kvartáli o 2 %, zatiaľ čo rýchly odhad ministerstva z júla poukazoval na rast na úrovni 2,1 %. Na porovnanie, v období január až marec zaznamenala ekonomika rast na úrovni 3,1 %. Za celý 1. polrok tak rast dosiahol 2,6 %.
Výsledok ekonómov neprekvapil, so spomalením na 2-percentnú úroveň počítali. Tempo rastu je však výrazne vzdialené 3-percentnému rastovému cieľu amerického prezidenta Donalda Trumpa.
Nezamestnanosť sa síce stále drží na nízkej úrovni, vytváranie nových pracovných miest sa však v priebehu tohto roka spomalilo a výrazne klesli firemné investície. Investori sa stále viac obávajú recesie v ďalších ekonomikách a otrasov v dôsledku brexitu. K tomu je potrebné pripočítať Trumpom eskalovaný obchodný konflikt s Čínou.
Pozitívne údaje však prišli z oblasti spotrebiteľských výdavkov, ktoré sa na ekonomickej aktivite USA podieľajú vyše dvomi tretinami. Ich rast ministerstvo obchodu revidovalo smerom nahor na 4,5-ročné maximum.
Ako ministerstvo uviedlo, výdavky spotrebiteľov sa v 2. kvartáli zvýšili o 4,7 %, čo predstavuje najvýraznejšie tempo rastu od 4. štvrťroka 2014. V prvom odhade uvádzalo ich rast na úrovni 4,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy