EÚ predĺžila antidumpingové opatrenia na dovoz bicyklov z Číny a ďalších krajín

Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že sa rozhodla predĺžiť antidumpingové opatrenia na dovoz bicyklov pôvodom z Číny o ďalších päť rokov. Tieto opatrenia sa vzťahujú aj na bicykle dovážané z Indonézie, Malajzie, Srí Lanky, Tuniska, Kambodže, Pakistanu a Filipín.
K vykonávaciemu nariadeniu EK došlo so zreteľom na nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ z 8. júna 2016 o ochrane pred dumpingovými dovozmi z krajín, ktoré nie sú členmi Európskej únie.
Komisia po predchádzajúcom prešetrovaní, ku ktorému vlani v marci podalo podnet Európske združenie výrobcov bicyklov (EBMA), zistila, že čínske bicykle prechádzali cez uvedené krajiny a následne boli opätovne vyvezené na trh EÚ.
Antidumpingové opatrenia boli pôvodne uložené v roku 1993 a odvtedy sa niekoľkokrát predĺžili. Antidumpingové clo sa zvýšilo na úroveň 48,5 %. Revízne vyšetrovanie, začaté minulý rok, dospelo k záveru, že v prípade uplynutia platnosti doterajších opatrení existuje vysoká pravdepodobnosť pokračovania dumpingu a opakovaného výskytu ujmy pre európskych výrobcov bicyklov.
Podľa údajov EK odvetvie výroby bicyklov v EÚ ročne vyprodukuje viac ako 11 miliónov bicyklov v 22 členských štátoch. Výrobcovia bicyklov v krajinách EÚ zabezpečujú 100.000 priamych a nepriamych pracovných miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy