Francúzska ekonomika rástla v 2. kvartáli výraznejšie, než sa očakávalo

Francúzska ekonomika zaznamenala v 2. kvartáli rýchlejší rast, než sa pôvodne očakávalo. Ukázali to vo štvrtok zverejnené aktualizované údaje francúzskeho štatistického úradu Insee.
Ako Insee informoval, hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska vzrástol v 2. štvrťroku medzikvartálne o 0,3 %, čo znamená, že si udržal tempo rastu zaznamenané v prvých troch mesiacoch roka. V prvom odhade pritom úrad informoval o spomalení tempa rastu na 0,2 %.
Pod stabilný rast sa podpísali najmä firemné investície. Tie pomohli kompenzovať spomalenie rastu spotrebiteľských výdavkov.
Rast výdavkov spotrebiteľov, ktoré sú vo Francúzsku motorom ekonomiky, sa v 2. štvrťroku spomalil na 0,2 %. V 1. štvrťroku sa spotrebiteľské výdavky zvýšili o 0,3 %. Kúpnu silu obyvateľstva čiastočne obmedzila vyššia inflácia, pričom disponibilný príjem domácností klesol o 0,2 %, zatiaľ čo v 1. kvartáli sa aj vďaka daňovým úľavám o 0,8 % zvýšil.
Slabšie spotrebiteľské výdavky však čiastočne vykompenzovali vyššie firemné investície. Tie vzrástli o 0,9 % po 0,6-percentnom raste v 1. štvrťroku.
Ekonomiku podporil aj zahraničný obchod. Dovoz klesol medzikvartálne o 0,2 % po predchádzajúcom 1,1-percentnom raste, k čomu prispel najmä pokles dovozu ropy. Export stagnoval, čo znamená, že len minimálne oslabil v porovnaní s predchádzajúcim obdobím, keď v 1. kvartáli vzrástol o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy