Štát plánuje podporiť výskum a vývoj motiváciou firiem

Slovenské hospodárstvo by sa malo v nasledujúcich desiatich rokoch premeniť na inovačne orientovanú ekonomiku. Jedným z prostriedkov na dosiahnutie tohto cieľa je vytvorenie motivačného systému podpory výskumu a vývoja, ktorý by mal z dvoch tretín financovať súkromný kapitál. Vyplýva to z materiálu Vízia a stratégia rozvoja Slovenska do roku 2030 z dielne Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII).
I keď sa o inováciách v posledných rokoch veľa hovorí, obsadzuje Slovensko v tomto parametri dlhodobo najnižšie priečky v Európskej únii. „Spomedzi 28 krajín EÚ sa Slovenská republika z hľadiska inovačnej výkonnosti za rok 2017 umiestnila až na 23. mieste,“ uvádza ÚPVII v materiáli. Rozvoju inovácií najviac bránia zlé podmienky pre vznik a rozvoj start-up firiem vrátane zlej dostupnosti rizikového kapitálu. Ďalším problémom je nízky podiel súkromných firiem na financovaní vedy a výskumu, či malá výkonnosť sektora vedy a výskumu v oblasti patentov, ochranných značiek a priemyselných vzorov.
V súčasnosti sa inovácie na Slovensku zameriavajú hlavne na oblasť informačných a komunikačných technológií, do ktorej bolo investovaných až 63,3 % z celkového objemu financií investovaných do startupov na Slovensku. Zaostávame v investíciách do kapitálovo náročnejších odvetví, akými sú napríklad biomedicína, robotika i proekologicky zamerané technológie. Investičná podpora z verejných zdrojov bude v nasledujúcej dekáde smerovať najmä na inovačné projekty s vysokou pridanou hodnotou.
Okrem investícií zo štátneho rozpočtu a motivovania súkromných spoločností na väčšiu podporu vedy a výskumu, počíta materiál aj s rozvojom regionálnych inovačných klastrov v priemysle a službách, vrátane centier digitálnych služieb, či nasmerovaním orientácie existujúcich fondov rizikového kapitálu na oblasti energetiky, životného prostredia, zdravia a potravín, fyzikálnych vied a inžinierstva, spoločenských a kultúrnych inovácií a elektronických infraštruktúr.
Pomôcť s transformáciou ekonomiky by malo aj lepšie prepojenie akademického, priemyselného, verejného sektora a občianskej spoločnosti, a tiež formulovania dlhodobej štátnej vednej a výskumnej politiky.
Na transformáciu hospodárstva sú potrebné kapitálové investície. „Investície do tvorby fixného kapitálu sú však na Slovensku dlhodobo podpriemerné,“ pripomenul ÚPVII v materiáli. V rokoch 2008–2018 predstavovala priemerná výška investícií do fixného kapitálu 21 % hrubého domáceho produktu, čo predstavuje približne 21 miliárd eur ročne. Štátny rozpočet SR sa na tomto podieľa približne desatinou.

Súvisiace články

Aktuálne správy