Ak vláda neprijme dodatočné opatrenia, deficit môže dosiahnuť 1,19 % HDP

Ak vláda neprijme dodatočné opatrenia, deficit verejných financií môže dosiahnuť až 1,14 miliardy eur, teda 1,19 % hrubého domáceho produktu (HDP). Rizikom sú najmä nadhodnotené nedaňové príjmy a vyšší rast výdavkov v niektorých oblastiach. Ukázal to augustový Rozpočtový semafor kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (KRRZ).
Celková výška rizík pre rozpočtované saldo verejnej správy vzrástla. Oproti júlovej prognóze prišlo k zhoršeniu odhadu o 163 miliónov eur. „K rastu deficitu prispelo zrýchlenie čerpania výdavkov obcí a VÚC na základe zverejnených údajov za druhý štvrťrok. Išlo najmä o výdavky na mzdy a na bežné transfery,“ priblížila KRRZ.
Očakávané zhoršenie ekonomického vývoja sa v odhadovanom salde premietne postupne na základe mesačných daňových prognóz. Podľa aktuálne dostupných makroekonomických údajov by výpadok daňových príjmov mohol dosiahnuť 100 miliónov eur nad rámec aktuálneho odhadu. „Najvyššie riziko očakávame pri nedaňových príjmoch, kde odhadujeme výpadok výnosu oproti rozpočtu o 404 miliónov eur,“ uviedla KRRZ. Tieto riziká boli vo veľkej miere identifikované rozpočtovou radou už v čase schvaľovania rozpočtu, pričom viaceré sa každoročne opakujú.
Čerpanie výdavkov obcí a VÚC sa tiež zrýchlilo, údaje za druhý štvrťrok naznačujú navýšenie rizika pre saldo rozpočtu najmä vo výdavkoch na mzdy, ktoré zaznamenali 15-% medziročný rast, a vo výdavkoch na bežné transfery.
Riziko v sociálnych transferoch a dávkach vyplýva najmä z vysokého rastu výdavkov nemocenského poistenia, ktoré stúplo medziročne viac ako 15 %, a dávky v nezamestnanosti, ako aj navýšenia vianočného dôchodku.

Súvisiace články

Aktuálne správy