Libra klesla po správe, že britský premiér chce prerušiť rokovanie parlamentu

Očakáva sa, že takýto krok zabráni lídrom opozície schváliť zákon, ktorý nepovolí brexit bez dohody. Libra voči euru oslabila o 0,8 % na 1,1 EUR/GBP.

Hodnota britskej libry klesla po správe o tom, že premiér Boris Johnson plánuje dočasné prerušenie rokovania parlamentu. Ide o krok, od ktorého sa očakáva, že zabráni lídrom opozície schváliť zákon, ktorý nepovolí brexit bez dohody. Kurz libry voči spoločnej európskej mene v úvode stredajšieho obchodovania oslabil o 0,8 percenta na úroveň 1,1 EUR/GBP. Napriek tomu sa britská mena nedostala na 10-ročné minimum, na ktorom bola v skoršej časti tohto mesiaca, kedy sa obchodovala na úrovni iba 1,07 EUR/GBP. Informoval o tom portál bbc.com.

Britský akciový index FTSE 250 tvorený firmami, ktoré sa považujú za reprezentatívnu vzorku ekonomiky krajiny, si pohoršil o 0,5 percenta. Index FTSE 100 tvorený prevažne akciami spoločností, ktoré by mohli profitovať z oslabenia libry, pretože dosahujú veľkú časť ziskov v zahraničných menách, však stúpol o 0,4 percenta.

https://www.bbc.com/news/live/business-49486400

Súvisiace články

Aktuálne správy