Čína nepotvrdila rozhovory o obchode, na ktoré sa odvolával Donald Trump

Čína odmietla potvrdiť telefonáty, na ktoré sa počas víkendu odvolával americký prezident Donald Trump, keď tvrdil, že Peking signalizoval snahu uzavrieť obchodnú dohodu.
„Neviem o tom,“ povedal v utorok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang na pravidelnej tlačovej konferencii. „USA, bohužiaľ, oznámili svoje rozhodnutie pridať nové clá na čínske produkty. Tento maximálny tlak poškodí obe strany a vôbec nie je konštruktívny.“
Trump v pondelok (26. 8.) vyhlásil, že vyhliadky na dohodu s Čínou sú aktuálne lepšie než kedykoľvek odvtedy, čo začali obe strany vlani rokovať.
Napätie medzi Washingtonom a Pekingom v uplynulých dňoch eskalovalo, keďže obe strany oznámili nové clá a Trump dokonca vyzval americké firmy, aby odišli z Číny.
„Podľa toho, čo ja viem, vysokí vyjednávači Číny a USA v posledných dňoch spolu netelefonovali. Obe strany zostali v kontakte na technickej úrovni, čo však nemá taký význam, aký mu pripísal prezident Trump. Čína nezmenila svoj postoj. Čína sa nepodvolí tlaku USA,“ uviedol šéfredaktor čínskeho štátneho denníka Global Times Chu Si-ťin na Twitteri.
Keng na utorkovej tlačovke potvrdil, že postoj Pekingu sa nemení. USA podľa neho musia hrať nátlakovú hru a musia vytvoriť podmienky pre ďalšie rokovania, aby mohli viesť k vzájomne výhodnej dohode.
Čínsky vicepremiér a šéf vyjednávacieho tímu v rámci obchodných rokovaní s USA Liou Che v pondelok povedal, že Peking chce vyriešiť problémy pokojne a prostredníctvom rokovaní a spolupráce, čo Trump interpretoval ako pozitívny signál. Čínske média však v utorok uviedli, že USA by nemali nechať pomýliť a že Čína je pevne rozhodnutá prijať tvrdé odvetné opatrenia, ak Washington zvýši clá na čínske tovary.

Súvisiace články

Aktuálne správy