Podnikateľský sentiment v Nemecku klesol na sedemročné dno, inštitút Ifo hovorí o pribúdajúcich signáloch recesie

Indexu podnikateľskej dôvery z dielne inštitútu Ifo v auguste klesol najnižšie od novembra 2012. Zhoršili sa hodnotenia súčasných podmienok, ako aj očakávania manažérov na obdobie najbližších šiestich mesiacov.

Podnikateľská dôvera v Nemecku tento mesiac klesla a prepadla sa na takmer sedemročné dno. Mníchovský inštitút Ifo v pondelok oznámil, že hodnota jeho indexu podnikateľskej dôvery sa v auguste znížila na 94,3 bodu z júnových 95,8 bodu. Zhoršili sa pritom hodnotenia súčasných podmienok, ako aj očakávania manažérov na obdobie najbližších šiestich mesiacov. V Nemecku „stále pribúdajú signály recesie“, komentoval výsledky prieskumu šéf inštitútu Clemens Fuest.

Index podnikateľskej dôvery v Nemecku v auguste klesal už piaty mesiac v rade, čím sa dostal na najnižšiu úroveň od novembra 2012. Prieskum podnikateľskej dôvery inštitút Ifo realizuje na vzorke 9 tis. firiem.

Nemecká ekonomika sa v druhom štvrťroku medzikvartálne zmenšila o 0,1 % a centrálna banka krajiny minulý týždeň pripustila, že mohla „mierne klesnúť“ aj počas leta. To by znamenalo, že Nemecko sa v treťom kvartáli ocitne v recesii, ktorú ekonómovia zvyčajne definujú ako dva za sebou nasledujúce štvrťroky poklesu hospodárskej aktivity.

Súvisiace články

Aktuálne správy