Tradiční dodávatelia elektriny pri domácnostiach a malých podnikoch stále ovládajú najväčší trhový podiel

Spoločnosti ZSE Energia, Stredoslovenská energetika a Východoslovenská energetika spolu v minulom roku držali 84-percentný trhový podiel v dodávkach elektriny pre domácnosti.

Domácnosti si môžu vyberať svojho dodávateľa elektriny už zhruba dvanásť rokov. Aj napriek tomu tradiční dodávatelia, teda dodávatelia, ktorí pôsobili na slovenskom trhu aj pred liberalizáciou v energetike, dodnes ovládajú najväčší trhový podiel. Spoločnosti ZSE Energia, Stredoslovenská energetika (SSE) a Východoslovenská energetika (VSE) spolu v minulom roku držali 84-percentný trhový podiel v dodávkach elektriny pre domácnosti.

Ako informoval Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vo svojej výročnej správe, ZSE Energia ovláda pri domácnostiach 36-percentný podiel, SSE 26-percentný a VSE 22-percentný podiel. Do prvej päťky dodávateľov elektriny pre domácnosti sa dostal ešte štátny Slovenský plynárenský priemysel (SPP) s 8-percentným podielom a firma Slovakia Energy so 6-percentným podielom.

Regulačný úrad sleduje trhové podiely jednotlivých dodávateľov elektriny aj pri malých podnikoch (podnik s ročným odberom do 30 tisíc kilowatthodín elektriny – pozn. red.), ktorým stále určuje maximálne ceny za dodávky energií. Pri malých podnikoch taktiež ovládajú trh tradiční dodávatelia. Najväčší trhový koláč si vlani ukrojil dodávateľ ZSE Energia s 34-percentným podielom. Nasledovali SSE s 24-percentným a VSE s 22-percentným trhovým podielom. Prvú päťku uzatvára pri malých podnikoch spoločnosť Slovakia Energy s 13-percentným trhovým podielom a ČEZ Slovensko s dvojpercentným podielom.

Slovenskí odberatelia sa v ostatnom roku príliš nehrnuli, podobne ako pri plyne, do zmeny dodávateľa elektriny. V Európskej únii sa úroveň liberalizácie trhu s plynom vykazuje prostredníctvom percentuálne vyjadreného koeficientu, takzvaného switchingu. Ten vyjadruje pomer počtu odberných miest so zmenou dodávateľa plynu k celkovému počtu odberných miest. V minulom roku dosiahol celkový switching necelé tri percentá. Pri domácnostiach zaznamenal regulačný úrad switching na úrovni zhruba troch percent a pri ostatných dodávateľov vo výške necelých štyroch percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy