Kabinet odobril navýšenie rozpočtu dostavby Mochoviec o 270 miliónov eur

Navýšenie rozpočtu má pokryť akcionárska pôžička od spoločnosti Enel.

Štát bude súhlasiť s navýšením rozpočtu dostavby Mochoviec o 270 miliónov eur. Povedal to v stredu po rokovaní vlády minister hospodárstva Peter Žiga s tým, že kabinet schválil materiál, ktorý s navýšením rozpočtu počíta. Ide o sumu, ktorá bola avizovaná ešte pri rokovaniach na jar tohto roka a spôsobená mala byť oneskorením dostavby. Toto navýšenie by však malo byť pokryté akcionárskou pôžičkou.

„Komplet túto sumu bude hradiť Enel s tým, že aj na tento úver a aj na úver, ktorý bol ako akcionárska pôžička poskytnutý minulý rok, sa znížia úrokové sadzby,“ povedal Žiga. Podľa neho sa tak zmierni aj dopad týchto pôžičiek na hospodárenie samotných elektrární. Minister zároveň uviedol, že po tlaku štátu sa už na dostavbe Mochoviec vymenila aj významná časť talianskych manažérov a zlepšuje sa aj celková situácia na projekte.

Podľa Žigu je momentálne možné očakávať, že už koncom tohto roka bude elektráreň pripravená na zavážanie jadrového paliva. „Je to lepšie. Ja vidím teraz taký prvý termín 30. novembra, kedy bude elektráreň pripravená na zavážanie paliva,“ uviedol s tým, že následne sa spustí administratívny proces po žiadosti o povolenie na Úrade jadrového dozoru. „To by malo trvať šesť až sedem týždňov v závislosti od toho, či sa budú odvolávať nejaké tretie strany,“ dodal minister hospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy